Close

Koalák a Budapesti Állatkertben

Immár a nagyközönség is láthatja a Fővárosi Állat- és Növénykert két új büszkeségét, a koalákat az Ausztrál zóna Koalaházában. A két állat másfél héttel ezelőtt érkezett Budapestre, de eddig a velük foglalkozó állatkerti dolgozókon kívül senki más nem láthatta.

Nur-Nuru-Bin a belgiumi Planckendael állatkertből, Vobara pedig Németországból, a duisburgi állatkertből érkezett Budapestre, de mint minden állatkerti koala, ők is az ausztrál állam tulajdonai. Nur-Nuru-Bin 2012. június 16-án született, neve az ausztrál őslakók nyelvén déli szelet jelent. Vobara 2012. július 29-én jött a világra. Mindkét állat hím, és elég fiatalnak számít, hiszen a hím koalák nagyjából háromévesen válnak ivaréretté, kifejlett méretüket pedig negyedik életévükben érik el. Azért két hím állat érkezett, mert a nemzetközi koalaprogramhoz újonnan csatlakozó állatkertek először mindig csak hímeket kapnak. Majd néhány éven belül nyílik lehetőség arra, hogy az egyik hím helyett egy nőstény érkezzen. Magukért a koalákért nem kellett fizetni semmit, tartásuk kereteinek biztosítása – így házuk megépítése is – a kormány támogatásával történt.
Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben találhatók koalák. Európa ezernél is több állatkertje közül – most már a budapestit beleszámolva – csupán kilencben láthatók az ausztrál élővilág e különleges képviselői. Hozzánk legközelebb Bécsben, a schönbrunni állatkertben.
A koalák érkezését hat év előkészület előzte meg, az állatkert munkatársai pedig több mint ezerórányi külföldi képzésen és tréningen vettek részt, hogy megfelelően felkészülve fogadhassák a védett erszényeseket. Az egyik legnagyobb kihívást a koalák takarmányának biztosítása jelentette.  Az állatok kizárólag eukaliptuszleveleket esznek, átlagosan napi fél kilogrammot. A több száz eukaliptusz fajtából azonban csak néhányat kedvelnek igazán. A koaláknak legalább 15 különböző eukaliptuszfaj leveleit kell rendszeresen fogyasztaniuk, hogy egészségesek maradjanak. A koala az elfogyasztott eukaliptuszlevéltől a köhögés elleni orvosságra vagy torokcukorkára emlékeztető kellemes illatot áraszt.
A friss eukaliptuszlombokat az állatkert a dél-angliai Devon megyéből szerzi be. A lombot hetente kétszer légi úton a DHL Expressz szállítja Budapestre az állatkerttel kötött stratégiai megállapodás alapján, és a lomb tárolására külön hűtőkamrát is kialakítottak. A szállítmányozó cég a koalák platinafokozatú támogatója. Eddig Magyarországon nem termesztettek eukaliptuszt, de most már lombosodnak a csemeték az állatkert Hungária körúti felüljárónál található háttérkertészetében.   
A koala ma már világszerte közismert neve az egykoron a mai Sydney környékén élő dharug nép nyelvéből eredeztethető. Ezek az őslakók gula-nak nevezték, amit aztán az első angol telepesek angol betűzéssel coola-nak vagy koolah-nak írtak. Később, valószínűleg egy elírás révén, az „oo”- ból „oa” lett, és így alakult ki a mindmáig használatos „koala”. A koalapopuláció a XX. század elején csaknem kipusztult, ekkor még bundájukért vadászták. Napjainkban viszont élőhelyük területének csökkenése jelent veszélyt fennmaradásukra.  
A kormány az állatkert fejlesztését kiemelt beruházásként kezeli, 25 milliárd forintot rászánva erre. Kulturális intézményként a legtöbb látogatót vonzza, tavaly 1 millió 70 ezer volt a látogatóinak száma. Ez jóval több, mint a Szépművészeti Múzeum 300-500 ezer látogatója, nem is beszélve az Iparművészeti Múzeum csupán 80 ezres látogatószámáról.  
Szöveg és kép: Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top