Close

A 12 évesek már drogoznak és a Parlamentben lehet sört kapni?

Egy kellemes decemberi napon Kocsis Máté Fideszes politikus, a VIII. kerület polgármestere felkelvén ágyából gondolt egy nagyot: mi lenne, ha minden 12-18 éves gyermeket, valamint az újságírókat és a politikusokat évenkénti drogtesztre küldenénk? Lelkesedése olyannyira határtalan volt, hogy hangot is adott elképzelésének a honatyák előtt. Eredmény: Fideszes bajtársai dicsérték ötletét, ez nem meglepő, mint ahogy az sem, hogy az ellenzék támadta javaslatát.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője, hogy csillapodjanak a azonnal fellángoló kedélyek, elmondta: „fenntartásokkal, módosításokkal és erős pontosításokkal” támogatják Kocsis Máté javaslatát. Szerinte ez a módszer a legjobb arra, hogy a gyerekeket megvédjük a tudatmódosító szerektől. Aggodalomra semmi ok, az eredményt csak a szülő tudja majd meg, semmiféle büntetővagy jogi következményt nem von maga után. Hozzátette, hogy aki ezt a szűrést ellenzi, az tudatosan vagy nem tudatosan, de a drogot támogatja.

A törvényjavaslat vizsgálatát az Igazságügyi Minisztériummal karöltve Gulyás Gergelyre kívánják bízni, aki január végéig többek között szakemberekkel, szülői szervezetekkel, pedagógusokkal is konzultál majd a javaslatról. Arra vonatkozóan, hogy a törvényt kiterjesztenék rájuk, politikusokra is, Rogán Antal leszögezte, az ő frakciójuknak nincs félnivalója egy ilyenfajta teszttől.

Ezen kijelentések hatására megindult a lavina az ellenzéki pártok háza táján is.

 

A lavina

Az MSZP részéről Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes „agyrémnek” nevezte a tervezetet és minden kertelés nélkül közölte: „vegyék el a mocskos kezeiket a gyermekeinkről.” Megemlítette a kényes anyagiakat is: a jövő évi büdzsé nem több mint 100 millió forintot biztosít drog prevencióra, számítások szerint a tesztek elvégzése körülbelül 40 milliárd forintba kerülne. „Ez már az elmebetegség egy bizonyos szintje” fogalmazott.

A Jobbik nevében Novák Előd és Vágó Sebestyén kemény szavakkal nyilatkozott a témáról: Gyakorlatilag kivitelezhetetlen egy ilyen ötlet, ráadásul elképesztően sok pénzbe kerülne, nem beszélve arról, hogy bűnözőként kezelnének több százezer gyermeket. „ A Fidesz szerint ötlet több tízezer tinilányt pisiltetni rendőrök előtt, közben a drog prevenciós támogatást töredékére csökkentették. Ha rajtuk múlik, inni is lehet a Parlamentben. A nemzeti párt álláspontja az, hogy elfogadhatatlan az az általánosítás, miszerint az iskolások potenciális bűnelkövetők lennének még akkor is, ha a probléma valóban jelen van.”

Novák Előd erről is szólt, pártja szerint alapvetően bűnmegelőzési kérdésről van szó, és a rendőrség feladata volna, hogy ne a végfogyasztókat, hanem a terjesztőket kapják el, hiszenélt a példával – ha egy kisiskolás is meg tudja találni a terjesztőket, akkor elfogadhatatlan, hogy a hatóság nem képes erre.

Ők inkább más fajta drog prevenciókat valamint a dizájner drogok kutatását támogatnák.

 


 

 

Az első vizeletminta átadónap

Minden bizonnyal a legszemtelenebb reakció a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőitől érkezett:

Szarvas Koppány Bendegúz a DK ifjúsági tagozatának (Ifjú Demokraták- IDE) vezetője és három társa hétfőn besétáltak a VIII. kerületi polgármesteri hivatalba és nemes egyszerűséggel leadták vizeletmintáikat a portán, azzal a kéréssel, hogy adják át őket Kocsis Máténak. A polgármesteri hivatal előtt az IDE vezetője keményen bírálta Kocsist, mint fogalmazott: „semmi köze a magánéletünkhöz, semmi köze ahhoz, hogyan éljük az életünket.”  Az „akciót” az első vizeletminta átadónapnak nevezte a fiatal politikus.

A DK elnökségi tagja, Varju László emlékeztetett, hogy Kocsis Mátétól mindez azért is elfogadhatatlan, mert ő felelős azért, hogy Józsefvárosban megszüntették a tűcsereprogramot, amely emberéleteket mentett meg. Ezen felül még egy kedves megjegyzés érkezett Varju László részéről: A DK-s politikus veszélyesnek nevezte Kocsis Máté javaslatát, mert mint megjegyezte: a Fidesznél könnyen törvénnyé válnak a javaslatok.

Az Együtt PM és a Lehet Más a Politika (LMP) képviselői szűkszavúan nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, Szabó Tímea az Együtt társelnöke szimplán „eszementnek” titulálta Kocsis ötletét. LMP-s képviselők pedig legfőképpen az alkoholkérdést vizsgálnák meg tüzetesebben.

 

Mi is az alkoholkérdés?

A drogteszt apropóján kiborult a bili… ki tudta, hogy az Országház büféjében lehetősége van bárkinek alkoholt vásárolni? Aki tudta, elgondolkodott azon, miért és hogy az ő munkahelyén pedig miért nem lehet sört kapni? Létezik olyan munkahely Magyarországon, ahol a menza ebéd mellé egy finom pohár vörösbort fogyasztanak a kedves alkalmazottak, esetleg kávészünetben legurítanak egy-két felest?

A Jobbik már korábban is kívánt erre vonatkozóan egy előterjesztést benyújtani, miszerint a parlamenti büfében ne lehessen alkohol tartalmú italt vásárolni. Most ismételten megpróbálják napirendi ponttá tenni ezt a kérdést.

Még mindig azon gondolkodom, mások miért nem ihatnak legálisan munkaidőben?

Novák Előd szerint nem lenne szabad engedélyezni, hogy a parlamenti büfében alkoholt áruljanak. Mint fogalmazott, „ha egy gépkocsit nem lehet ittasan vezetni, akkor szerintünk az országot sem”, ezért a párt a többi frakcióhoz fog fordulni, hogy csatlakozzanak a Jobbik által gyakorolt alkoholmentes, de a parlamenti alkoholszonda bevezetését is indokoltnak tartanák.

A Jobbikhoz hasonlóan az Együtt PM képviselői közt is felmerült a parlamenti alkoholszonda rendszeres használata. A párt egyértelműen kemény korlátnak tartja az ittas munkavégzést: „amelyik politikusnál a szonda két ezreléket vagy nagyobb mennyiséget mutat ki, azt arra a napra ki lehetne tiltani az ülésteremből” – nyilatkozta Szabó Tímea. A társelnök hozzátette, a jogszabály egyúttal felhatalmazná a házelnököt, hogy minden hétfőn "random módon" kiválasszon néhány képviselőt, akiktől vizeletmintát vesznek, hogy abból mérjék le a véralkoholszintjüket. Nem átallott kijelenteni, felkérik a házelnököt, hogy erre a célra biztosítsa a saját irodájában lévő mellékhelyiséget és a mérésre "fogadjon fel hivatásos szakdolgozókat".

"Az elmúlt hetekben napvilágot láttak olyan videók, amelyen illuminált állapotban levő képviselők vagy felszólalnak, vagy éppen végiglapogatják felszólalás közben a fél Jobbik-frakciót, vagy éppen dülöngélve alig tudnak elmondani néhány szót" – fogalmazott.

Bejelentette azt is, hogy húsz alkoholszondát hozott magával a parlamentbe, amelyeket először Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, majd a Fidesz és KDNP további képviselővel szeretne megfújatni.

 

Szakvélemény

Talán Dr. Zacher Gábor toxikológus jobban ért a drogokhoz, az alkoholhoz és mindezek káros hatásairól is tudna napokat mesélni. Ő tökéletesen átlátja a jelenlegi egészségügyi ellátórendszert és a helyzet súlyosságát. Zacher doktor úr az Info Rádióban adott interjújában kitért az anyagi vonzatokon túl a különböző tesztek fontosságára is.

Az általános drogtesztek, melyek ára 1000-1500 Ft körül mozog, a jelenlegi drogpaletta mindössze 4-6 %-át fedik le, és egy ilyen egyszerű vizsgálat esetleges pozitív eredményét meg kell erősíteni egy másodlagos specifikus teszttel is. Ám ezek a vizsgálatok átlagosan 60-80 ezer forintba kerülnek, az érintettek megközelítőleg háromnegyed millióan vannak. Az országban összesen három ilyen jellegű teszt elvégzésére alkalmas műszer létezik. Ha megyénként csak két speciális műszert biztosítanak, akkor is gyors fejszámolás után oda jutunk, hogy nem elképzelhetetlen, hogy akár 50 milliárd forintra rúgjon a végösszeg. Ha emlékeznek még, cikkünk elején említettük, hogy a 2015-ös drog prevencióra szánt keret 100 millió forint.

A főorvos megemlítette, hogy az országban népegészségügyileg kiemelt a rákszűrés, a koleszterin- és vérnyomásmérés, a prosztata- és vastagbél szűrővizsgálat, valamint a méhnyakrák vagy emlőrák szűrővizsgálat.

"Ebből az összegből pedig a teljes magyarországi populáció teljes szűrését meg lehetne valósítani" – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: "e betegségeknek jelenleg kicsit nagyobb a népegészségügyi veszélye, mint a kábítószernek. "

A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője rámutatott, hogy Magyarországon 800 ezer alkohol és 20 ezer kábítószerfüggő él. Alkoholbetegségben évente meghalnak mintegy 30 ezren, kábítószer-használat miatt tavaly huszonegynéhányan vesztették életüket, míg kórházba tartós betegség miatt nem kerültek többen, mint ezren. A kábítószer-használat népegészségügyi veszélye tehát az alkoholéhoz képest elenyésző – hangsúlyozta Zacher Gábor.

 

Összegzés

Kocsis Máté, így a Fidesz törvényjavaslata, miszerint a jövő évtől kezdve a 12-18 év közötti gyerekeket évenkénti drogtesztnek vessék alá, mert ezt tartják a legmegfelelőbb drog prevenciós eljárásnak.

Az ellenzéki pártoknak, mint rendesen, nem tetszik az elképzelés. Eme nem tetszésüknek hangot is adnak, jobbnál jobb indokokkal igyekeznek alátámasztani állításaikat.

A témához nagyon jól értő szakember pedig konkrét számadatokkal szolgál a magyarországi alkoholizmusról illetve drogfüggőségről, és az egyéb népbetegségekről, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségéről.

Ebből az újabb kis "szappanoperából" nekem az jön le, hogy: míg a kutyák a koncon marakodnak, a népnek cirkuszt adnak, de kenyeret nem, mégis elérik, hogy ne lássuk a fától az erdőt.

 

Szerző: Kaiser Vivien

Forrás: fidesz.hu,mszp.hu,jobbik.hu,dkp.hu, parbeszedmagyarorszagert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top