Close

Ötször annyi pénz folyt át a bankokon, mint amennyit a világ termelt

2013-ban a világ adott évi teljes GDP-jénél ötször több pénz, összesen 410 ezer milliárd dollár fordult meg a bankok rendszereiben, és ebben még nincsenek benne a készpénzes tranzakciók. Ebből a hatalmas pénzforgalomból, és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokból a bankoknak valamivel több, mint 1000 milliárd dollárnyi bevétele volt, ami az összes bevételük durván negyedét teszi ki. Azt is megmutatjuk, 10 év múlva mennyi bevételre számíthatnak a bankok ebből a tevékenységből, és hogy Magyarországon mi a helyzet a területen.

Tavaly a világon a bankok pénzforgalmi szolgáltatásokból összesen 1009 milliárd dolláros bevételt értek el, ebből 425 milliárd dollár tranzakciós díjakból, 336 milliárd dollár számlavezetési díjakból, míg 248 milliárd dollár a szintén ide sorolt nettó hitelkártya kamatokból és hitelkártya díjakból érkezett a szektorhoz. A bankok 2013-ban összesen 410 ezer milliárd dollárnyi nem készpénzes tranzakciót kezeltek, ami a világ 2013-as GDP-jének durván ötszörösét teszi kiderül ki a BCG tanulmányából.
Mindamellett, hogy a bankok bevételeinek durván negyede származik pénzforgalmi szolgáltatásokból, a növekedés még mindig dinamikus a területen (a McKinsey korábbi elemzése szerint, amely kicsit más módszertannal készül, a bevételeik inkább harmada érkezik innen). A BCG szerint a bankok a következő tíz évben a számlavezetési díjaknál évesítve 9 százalékos, a hitelkártya kamatoknál és díjaknál 7, a tranzakciós díjaknál szintén 7 százalékos növekedési ütemmel számolhatnak.
A bankok pénzforgalmi bevételeinek 82 százalékát a lakossági szegmens adta 2013-ban, viszont 10 év múlva ez az arány már csak 72 százalék lesz. Ennek oka, hogy intézményi oldalon nagyobb éves növekedési ütemmel számoltak a tanulmányban, ezért csökken relatív értelemben a lakossági szegmens fontossága. Pedig a lakossági bevételeknél is dinamikus lesz a növekedés.
Az intézményi pénzforgalmi szolgáltatások közül a legnagyobb bevételnövekedés a számláknál (+10%) várható, de a tranzakciókhoz köthető bevételek (+8%) és a hitelkártyás bevételek (+6%) is gyorsan híznak majd a várakozások szerint.
Hatalmas összeg forog a pénzintézetek rendszereiben Magyarországon is, 2013 egészében 603 ezer milliárd forint értékben bonyolítottak tranzakciókat, az idei első negyedévben pedig 166 milliárd forintnyi tranzakciót számoltak el a bankok.

Tavaly a magyar bankszektor 442 milliárd forintos bevételt ért el pénzügyi szolgáltatásokból, az idei első negyedévben 120 milliárd forint folyt be ezen a címen, az ábrán látható megoszlásban.
A pénzügyi szolgáltatások bevételeit a ráfordításokkal csökkentve kiderül, hogy ebből a tevékenységből nettó 309 milliárd forintot tettek zsebre a bankok 2013-ban. Igaz, ennek nagy részét el is vitte a pótadóval együtt 200 milliárd forint feletti tranzakciós illeték, ugyanis emiatt emeltek az ábrán látható brutális ütemben a díjaikon a pénzintézetek, és ezért nőtt a nettó bevételük. (Vagyis nem a tranzakciós forgalom pár százalékos emelkedése, hanem az illeték áthárítása miatt megemelkedett díjak okozták a dinamikus eredményés bevételnövekedést).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top