Close

Mozgalmas hétvégén keresztül tanácskoztak cserkészvezetőink

Tobb mint 70-en gyűltünk össze November második hétvégéjén Buffaloban a Külföldi Magyar Cserkészszövetség tisztikonferenciájára. Képviselve voltak főképpen Észak Amerika keleti cserkész csapataink Toronto, Montreal, Hamilton, Garfield, New York, New Brunswick, Cleveland, Chicago, Washington és Buffalo városokból de a nyugati Calgary városábol is eljöttek. A Jubileumi tábor megbeszélese több szorványból érkezŐ cserkészt is oda vonzott.

 


Egy tisztikonferencia alkalmat ad megbeszelesekre, új ötletek elsajatitasara és helyzet jelentésekre. És bizony ezekből igen sok volt. A megbeszélési témakat a cserkészszövetség Intező Bizottsága szabja meg. Így világszerte ugyanaz a téma kerul megvitatásra. Ebben az évben vezetők toborzása, megtartása, jutalmazása volt a kijelölt téma. Kitért a beszélgetés arra, hogy van-e utánpotlás a különböző szövetségi és egyéb vezetői beosztásokra. Hány csapatnal gond a csapatparancsnok toborzása? Hány keruletnél gond a körzeti parancsnok toborzása?
A "toborzás" magában foglalja a „termék” fogalmát. Mit nyújt cserkészetünk? Mennyire vonzó? A "megtartás" magában foglalja a korosztályok közti különbséget, a közösség összefogó erejét, a program iránti érdeklődést és az egymás iránti érdeklődést.
A "jutalmazás" több mint egy érem vagy megbecsülő levél, inkább egy identitás, egy hovatartozás, egy szinte meg nem nevezhető erő. De vajon ez minden cserkészt kielégít?
Korcsoportokra oszolva folyt a megbeszélés. Így mindenkinek volt alkalma érvényesülni és hozzászólni a témához.


Mindannyian cserkészek voltunk, így természetes, hogy a cserkészet iránt lelkesedünk. És bizony mint „termék” bárkinek el tudnánk adni. Hiszen a cserkészet egy közösségi élményt ad, erkölcsi értékrendet, talpraesettséget kíván, a magyarsághoz kapcsolatot épít, és ami még több, egy vilag-szervezet és így megismerhetjuk a diaszporában elő magyarokat. Szó esett a természetismeret celjairól, a állampolgári kötelessegekről, a mély baráti kapcsolatokról, a kalandokról, az életre felkészülésről, az önbizalom fejlesztésről, a hitnevelésről és ami a mai vilagban igen fontos, a szamitogep nelkuli foglalkozasrol.
Hát, ha még nem győztünk meg hogy a cserkészet az „király”, hát lépjunk tovább a vezetoink megtartására. Ez bizony igen fontos es generacionként változik. A fiatalabb vezetoknél fontos a támogatas, fontos a siker élmény, fontos az összmunka, fontos a cserkész élmény. Hangsúlyt fektetnek a tovább képzésre, a pozitiv visszajelzésekre és a vallalaszerű ügyvitelre. Az idősebbeknél a szolgálat, a múlt élmények, a magyarság megtartás, a cserkészies életmód és a közoöségbe való tartozás igen fontos tényezők. A cserkészet tud vetélkedni a mai világ kihívásaival, és egy ilyen konferencia megerősíti a vezetők közti összetartást.
De nem csak beszélgetés volt. A változó évszakokra kiscserkész vezetőink több ötlettel léptek elő. Volt játék, bábszínház és kézugyesség. A 2015-os nyári Jubileumi táborról a tábor parancsnok, Szentkirályi Endre, tartott ismertetőt. A tábor kerettörténetét II Rákoczi Ferenc kora adja. Hat mit is idéz ez a kor? A magyar nép életrevaloságát még az elnyomás alatt is, a közösség erejét, Rákoczi hires jelszavát „Istennel a hazáért és szabadságért.” Óriási tervekkel készülünk 800 cserkésznek felejthetetlen élmenyt adni. Lásd honlapunkat www.jubitabor.org ahol a tábor hirei kibontakoznak.
A tisztikonferenciát minta vezetői gyűlesekkel zartuk, hogy parancsnokaink, rajparancsnokaink új ötletekkel, új ügyviteli módszerekkel megerősödve folytathassák a 2014-2015 cserkészév munkáját vagyis élményt!!!
Nadas Kuni, Akron, OH, USA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top