Close

Jókai Mórról tartanak konferenciát Balatonfüreden

Veszprém – Jókai Mór munkásságát elemzik irodalmárok, egyetemi tanárok a jövő pénteken kezdődő, kétnapos balatonfüredi konferencián, amelyen a Jókai-kutatás legújabb eredményei is terítékre kerülnek majd – tájékoztatta az MTI-t a tanácskozást szervező Tempevölgy folyóirat felelős szerkesztője.

Tóbiás Krisztián elmondta, hogy az idén harmadszor megrendezendő, 2005-ben indult fórum célja, hogy újragondolja Jókai Mór szerepét az irodalmi- és a sajtónyilvánosság történetében. Hozzátette: az idei kollokvium előadói egyebek mellett arra is keresik a választ, hogy mi a szerepe a vendégszövegeknek és az irodalmi utalásoknak a Jókai-regényekben, az előadásokat követően pedig lesz lehetőség a vélemények ütköztetésére is.    
A konferencián a szervező Károli Gáspár Református Egyetemen, valamint a Tempevölgy folyóiraton kívül a Magyar Tudományos Akadémia és négy egyetem képviselteti magát, 16 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők – mondta Tóbiás Krisztián. Hansági Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója szerint a konferencia azt hivatott előkészíteni, hogy a Jókaival kapcsolatos kutatások legújabb eredményei beépülhessenek a tanárképzésbe, később pedig eljussanak a szélesebb nyilvánossághoz. Hozzátette: Jókai saját korának egyik ”legmédiaérzékenyebb” írója volt. Mindent tudott a tömegmédia működéséről: újságíró, tárcaregényíró, lapszerkesztő és lapkiadó volt.
Az egyetemi oktató kiemelte: Jókai egyszerre sokféle közönséghez beszél úgy, hogy mindenki találjon benne olyat, amely neki szól. A kutatókat ma talán ez érdekli a leginkább, a füredi tanácskozáson is számos előadás foglalkozik majd ezzel a kérdéssel. A konferencián a Jókai-kutatás legnagyobb szaktekintélye, a Herder-díjas Fried István professzor is előad majd, mellette ott lesznek a legfiatalabb Jókai-kutatók is. Ez pedig bizakodással tölt el bennünket, reméljük, hogy lesz folytatása a sorozatnak a következő években – fogalmazott Hansági Ágnes. 
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top