Close

Zuhan a benzinár – Jól nézz körül, hol tankolsz!

Több éves mélypontra estek az elmúlt hetekben a hazai üzemanyagárak azt követően, hogy a nemzetközi finomított termékárak a zuhanó nyersolaj miatt nyomás alá kerültek. Miután rég nem látott áron tankolhatjuk autóinkat, körülnéztünk, hogy mi a helyzet a szomszédos országokban, és Európa más országaiban. Az biztos, hogy aki az ukrán határ mellett lakik, és átjár tankolni a keleti szomszédunkhoz az egy tankolással akár 5 ezer forintot is spórolhat.

Csak Ukrajna olcsóbb. Bár a szerdai döntés során a MOL ezúttal nem változtatott a hazai üzemanyagárakon, a június közepi csúcsokhoz képest mind a benzin, mind a gázolaj ára jelentősen csökkent. A benzin és a dízel literenkénti kiskereskedelmi átlagára mintegy 10 százalékkal került lejjebb, így mindkét üzemanyagtípust legutóbb 2011. második felében látott árakon tankolhatjuk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hazai üzemanyagárak nemcsak historikus értelemben, hanem a szomszédos ország üzemanyagáraihoz képest sem magasak. A Magyar Autóklub adatai szerint a benzint a régióban csupán Ukrajnában tankolhatjuk olcsóbban, a szomszédok többségénél azonban 400 forint feletti árakkal találkozhatunk.  

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hasonló a helyzet a gázolajnál is, csupán Ukrajnában vásárolhatjuk a dízelt lényegesen olcsóbban, míg Ausztriában és Horvátországban közel azonos árakon.
Annak aki azonban azon gondolkodik, hogy Ukrajnába ugrana át az olcsóbb üzemanyagért, érdemes tudni, hogy a hatályos szabályok szerint üzemanyagot csak a gépjármű tartályában lehet behozni, amit kannában további 10 literrel toldhatunk meg. Nemcsak a szomszédos országokhoz képest alacsonyak a hazai üzemanyagárak, hanem a fejlett európai országokhoz képest is. Norvégiában a benzint több mint 170, a gázolajat pedig közel 120 forinttal drágábban vásárolhatjuk. 
Sokat kér az állam, de mégsem
Bár a hazai üzemanyagárak mintegy 50 százalékát az ÁFA és jövedéki adó alkotja, utóbbi esetében az uniós országok közt relatíve jól állunk. a benzint terhelő jövedéki adó csupán Romániában és Bulgáriában alacsonyabb, a gázolajnál pedig a mezőny második felében található Magyarország. 
Zuhan a benzinár – Jól nézz körül, hol tankolsz!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az üzemanyagokat terhelő Áfa tekintetében viszont európa éllovasai vagyunk, a benzint és a gázolajat is 27 százalékos forgalmi adó terheli. 
Zuhan a benzinár – Jól nézz körül, hol tankolsz!
Lesz még lejjebb?
A hazai üzemanyagárakat részben a nemzetközi piacokon dollárban jegyzett finomított termékárak mozgatják, melyek alakulása a nyersolaj árának változásától függ. A nyersolaj árfolyama az utóbbi hónapokban nyomás alá került, az Oil Price Information Services (OPIC) pedig már 35 dolláros olajárat sem tart elképzelhetetlennek. Ha a forint dollárral szembeni árfolyamának változatlanságával számolunk, és feltételezzük, hogy a finomított termékárak is szorosan lekövetik az olajár esését, akkor az olajár 35 dollárig történő esése (a jelenlegi 77 dollár körüli szintről 55%-ot csökkenne az árfolyam), akár 83-110 forintos további árcsökkentést eredményezhetne a hazai kutakon. 
Forrás: http://www.portfolio.hu/ 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top