Close

Születésnapja alkalmából köszöntötték Törőcsik Marit

Születésnapja alkalmából köszöntötték Törőcsik Marit.

Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, a nemzet színészét köszönti 79-ik születésnapja alkalmából Vidnyánszky Attila igazgató Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című színdarabjának előadása után a Nemzeti Színházban 2014. november 24-én este. 
 
Törőcsik Mari (Pély, 1935. november 23. –) a Nemzet Művésze és a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Azon kevés magyarok egyike, aki díjat nyert a cannes-i fesztiválon is. 

Középiskolába a Sancta Maria Általános Iskola és Leánygimnáziumba járt Egerben[2]. 1954 és 1958 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke volt. Születési neve Törőcsik Marián. Ehelyett a Törőcsik Mariann nevet használta, de Fábri Zoltán kérése után, Krencsey Marianne javaslatára „Mari” lett, hogy a nézők könnyebben megjegyezzék a nevét és hogy ne keverjék őket össze. (Krencsey Marianne-nal 1957-től kezdve több filmben játszottak együtt).
 
1958 és 1979 között a budapesti Nemzeti Színházban játszott. Színházi kiugrására 1968-ig kellett várni. Ekkor mutatta be a Katona József Színház (akkor a Nemzeti kamaraszínháza) Zorin, Varsói melódia című darabját. A kétszemélyes játékot Iglódi István rendezte, a játszótárs Sztankay István volt. Igazi színházi revelációt jelentett mind a „nagyérdemű”, mind a szakma körében. 
1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i fesztiválon. A film hazánkban nem lett sikeres, USA-ban, Olaszországban és Franciaországban viszont „Mrs. Dery Where Are You?” címmel vetítették a mozik, és „Mari Törőcsik”-ként még ma is emlékeznek rá. A filmet a 2013 decemberében elhunyt férje, Maár Gyula rendezte. 

1979 és 1980 között ő volt a győri Kisfaludy Színház (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) művészeti vezetője. Ezután 1980 és 1990 között a Mafilm színtársulatának, 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színháznak volt a tagja. A Művész Színház után 1993–1994-ben ő volt a Thália Színház igazgatója. Több alkalommal vendégszerepelt a budapesti Katona József Színházban.
1989 és 1992 között a Magyar Színészkamara elnöke volt. 1989–1994 között az Aase-díj kuratóriumának tagja. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán docensként tanított. 2002 óta újra a Nemzeti Színház tagja.
 
2008. október 14-én, kedden délelőtt egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, szíve pedig megállt, kómába esett. Sikerült újraindítani vérkeringését és a szívműködését, és mélykómában altatni. Azonnal átszállították a Kútvölgyi úti kórházba, ahol dr. Iványi docens vezetésével napokig küzdöttek az életéért. Gépek segítették szervezetének működését. A szinte általános orvosi vélemény ellenére, csodával határos módon tudata, emlékezőképessége, mozgásképessége visszatért. Emberfeletti akarat- és életerővel a művésznő gyógyulni kezdett. A 2009-es Filmszemle megnyitóján meghatóan mondta: „Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!” Akaraterejére jellemző, hogy erős dohányos létére az eset után abba tudta hagyni a dohányzást. 
Első házassága adminisztratív funkciójú volt, mindössze három hétig tartott.
Második férje Bodrogi Gyula.
A harmadik férje Maár Gyula rendező. Forrás: MTI/Wikipédia   
Még sok boldog születésnapot kívánunk! (Szerkesztőség)
  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top