Close

Áder János: „több ezer nagykövetünk” van Vietnamban

Hanoi – A világ talán legnagyobb nem magyar származású, mégis magyar ajkú közössége él Vietnamban – mondta Áder János köztársasági elnök az MTI-nek kedd este, amikor delegáció élén egyhetes hivatalos látogatásra Vietnamba érkezett.

A Hanoiban kezdődő program kapcsán a magyar államfő hangsúlyozta, hogy „több ezer nagykövetünk” van Vietnamban a Magyarországon végzett egyetemisták személyében. 
Ezért is van különös jelentősége, hogy 2015 elején Ho Si Minh-városban magyar főkonzulátus nyílik. Ez az esemény egybeesik majd a magyar-vietnami kapcsolatok felvételének 65. évfordulójával – tette hozzá.
Áder János vietnami vizitjével Truong Tan Sang, a Vietnami Szocialista Köztársaság elnöke tavalyi magyarországi látogatását viszonozza. 
Egyhetes programja során a köztársasági elnök köszönti Hanoiban az első vietnami-magyar rektori konferencia résztvevőit. A találkozó célja a két ország felsőoktatási intézményei közötti kapcsolatok fellendítése.

A magyar államfő vietnami tartózkodása alatt találkozik és megbeszélést folytat a Vietnami Szocialista Köztársaság elnökével és Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel. Áder János pénteken Hanoiban tárgyalásokat folytat a vietnami vízügyi szektor képviselőivel, és egy új magyar víztisztító berendezést ad át. 
A köztársasági elnök, akit útjára felesége, Hercegh Anita is elkísért, pénteken továbbutazik Ho Si Minh-városba (Saigon), ahol találkozik és megbeszélést folytat Le Hoang Quannel, a helyi népi bizottság elnökével, főpolgármesterrel.
Vietnamban utoljára 2008-ban járt magyar államfő, Sólyom László személyében.
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top