Close

Shakespeare Első fóliójának újabb példányát találták meg Franciaországban

Saint-Omer – Shakespeare Első fóliójának újabb példányát találták meg egy észak-franciaországi kisváros, Saint-Omer könyvtárában. Az angol drámaíró műveinek legkorábbi gyűjteményéből alig 230 példány létezik világszerte.

Az először 1623-ban kiadott Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái című gyűjteményt a valaha íródott egyik legértékesebb angol nyelvű könyvként tartják számon, amelynek példányai hatalmas összegekért kelnek el az árveréseken. A gyűjtemény, amelyet a nagy drámaíró halála után hét évvel adtak ki, Shakespeare ismert 38 színpadi műve közül 36-ot tartalmaz.
Rémy Cordonnier, Saint-Omer könyvtárosa akkor bukkant a könyvre, amikor szeptemberben egy olyan kiállításhoz keresett anyagot, amely a régió és Anglia közötti történelmi kapcsolatokat mutatta be.
A könyvből csupán pár lap hiányzik, köztük a borító is, ami megmagyarázza, miért nem foglalkoztak a kötettel az elmúlt két évszázadban – idézte a könyvtárost a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.
Francois Decoster, a város polgármestere elmondta, hogy egy neves Shakespeare-kutatót, Eric Rasmussent kérték meg arra, vizsgálja meg a könyvet. A Nevadai Egyetem professzora öt perc vizsgálat után jelentette ki, hogy a kötet egyike annak a 800 példánynak, amelyet az Első fólióból nyomtattak. 

A polgármester hozzátette azt is, hogy Saint-Omer könyvtára már eddig is rendelkezett egy rendkívül ritka könyvvel, a Gutenberg-biblia világszerte fellelhető 49 példányának egyikével.
Saint-Omer könyvtára 1805-ben nyílt meg, de vannak olyan könyvei, amelyek a közeli Saint Bertin apátságából származnak. Francois Decoster szerint Saint Bertin egykor a keresztény Európa legfontosabb négy könyvtárának egyike volt.
 
Az Első fóliónak a mostanival együtt csupán két példánya létezik Franciaországban, a másik kötet a párizsi Nemzeti Könyvtár tulajdonában van. Az Első fóliót Shakespeare két legjobb barátja adta ki a drámaíró halála után. A gyűjtemény nélkül Shakespeare munkássága sosem lehetett volna igazán ismert az utókor számára.
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top