Close

Farkasok védelme

A farkasok védelmét szolgáló kutatási együttműködésbe kezdett a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI). A Budakeszi Vadasparkban hétfőn aláírt szándéknyilatkozat a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas-kilövések elleni harcra hívja fel a figyelmet. A WWF farkasvédelmi programjának arca Erdei Zsolt, világbajnok profi ökölvívó.
Az együttműködés egy kutatáson alapuló közös munka fontos lépcsője, amely a már folyó hiúzkutatásokhoz hasonlóan a farkasokkal kapcsolatos tudásanyag kiterjesztését szorgalmazza. Az idén 35 éves Budakeszi Vadaspark maga is aktív szerepet vállal a fajvédelmi programok ismertetésében.
A nagy kiterjedésű háborítatlan erdőterületek hiánya, valamint az illegális kilövések rendkívüli veszélyeket jelentenek a farkasok számára, holott jelenlétük elengedhetetlen az erdők életközösségének egészséges működéséhez. Szabályozzák a növényevő fajok – szarvasok, őzek, vaddisznók – állományait és ezzel hozzájárulnak az erdei növényzet regenerálódásához.
Veress Balázs, az ANPI igazgatója elmondta, hogy a kutatók az ANPI működési területén évtizedek óta figyelemmel kísérik a jelenlévő nagyragadozókat, így a farkasokat is. Az Igazgatóság genetikai adatbázis kiépítését kezdte el, ennek alapján a területen megforduló egyedek azonosíthatóak, családi viszonyaik feltérképezhetővé válnak. A farkas, a közkeletű vélekedésekkel ellentétben nem támad emberre, a háziállatok pedig megvédhetők velük szemben, az őrzőkutyák, vagy arra alkalmas kerítés segítségével – tette hozzá.
A WWF Magyarország több mint 20 éve dolgozik a természetes erdei élőhelyek védelméért. Farkasvédelmi programjának keretein belül a kutatásnak, a lakossági kommunikációnak és az illegális kilövésekkel kapcsolatos figyelemfelhívásnak is kulcsszerepe van. Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a farkas 1993 óta védett állat Magyarországon és kilövése több éves börtönbüntetéssel sújtható, támogatóiktól a mai napig kapnak híreket illegális elejtésekről. Az állatokat gyűlöletből, vagy trófeaszerzési céllal lövik le, az orvvadászok tettenérése pedig nagyon nehéz.
Erdei Zsolt „Madár” világbajnok profi ökölvívó a farkasvédelmi program arcaként állt ki a felelős gondolkodás és a természetvédelem fontossága mellett. „Gyermekkorom óta fontos számomra a természet védelme. Az élővilág tisztelete és a fenntartható életmód a mindennapjaimban is megjelenik. Ebben a szellemben nevelem gyermekeimet is. Ezért boldogan vállaltam, hogy a farkas védelmére irányítsam a figyelmet. Farkas nevelőszülő lett belőlem, és a kis plüss farkas kislányom szobáját díszíti mostantól.” – nyilatkozta a sportoló.
A WWF farkas-örökbefogadási programja keretében most bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez. Az adományozók egy nevelőszülői díszoklevél mellé egy kis plüss farkast is kapnak, a hazai erdők védelmében tett egyéni erőfeszítések szimbólumaként.
Bognár Mária
                         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top