Close

Egyiptomban felmentéssel végződött a nők genitális csonkítása miatt indított első per

Kairó – Egyiptomban csütörtökön felmentették azt az orvost, akit azzal vádoltak, hogy halálos kimenetelű nemi szerv csonkítást hajtott végre egy 13 éves lányon – adta hírül honlapján az ad-Dusztúr című egyiptomi napilap.

Az eset tavaly nyáron történt az észak-egyiptomi ad-Dakahlíja tartományban. A műtétbe belehalt áldozat, Szuheir el-Bátea apja is vádlott volt az ügyben; őt is ártatlannak nyilvánították. 
Ez volt az első alkalom, hogy az egyiptomi nők túlnyomó többségén végrehajtott csonkítás miatt valakit perbe fogtak. Az eljárásra ígéretes fejleményként tekintő emberi jogi szervezetek csalódottságuknak adtak hangot a bírói ítéletet követő nyilatkozataikban.
Az Asvát Maszríja egyiptomi hírügynökség szerint az orvos, Raszlán Fadl a bírósági eljárás során azt állította, hogy csupán szemölcsökkel kezelte az áldozatot. 
Hírügynökségi értesülések szerint ugyanakkor Fadl – aki a Nílus-deltában élő egyik faluközösség köztiszteletnek örvendő tagja – továbbra is körülmetéléseket hajt végre a környék lányain, és ebben a lakosság teljes támogatását élvezi.
 
A női nemi szerv megcsonkítását Egyiptomban 2008 óta törvény tiltja. Egy abban az évben végzett felmérés kimutatta, hogy a 15 és 49 év közötti lányok 91 százaléka esett át a műtéten. Az észak-afrikai országban mind a muzulmán, mind pedig a keresztény lakosság körében bevett hagyománynak megfelelően a műtét a csikló és a kisajkak részleges vagy teljes eltávolítását jelenti. 
A szerdai ítélethirdetésen egyik vádlott sem volt jelen. Az ülést vezető bíró megállapította, hogy a műtétet tiltó törvény megsértése nem áll fenn. Ugyancsak elejtették az emberölés miatt emelt vádat, mivel az orvos és az áldozat családja között előzőleg egyezség született: Fadl 60 ezer egyiptomi font (mintegy 2 millió forint) kártérítést fizetett a szülőknek.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top