Close

Obama elrendelte az amerikai túszügyi politika felülvizsgálatát

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Washington – Barack Obama elnök elrendelte az amerikai túszokra vonatkozó kormányzati politikai irányvonal felülvizsgálatát – közölte hétfőn a The Daily Beast című amerikai online magazin.

A revízió különösen nagy hangsúlyt fektet az amerikai túszok hozzátartozóival való bánásmódra, azt követően, hogy a kormányzat számos bírálatot kapott a túsztárgyalásokat nehezítő intézményközi belharcok és a koordinált fellépés hiánya miatt. 

A felülvizsgálatot az váltotta ki, hogy „nagyobb rendszerességgel ejtenek túszul külföldön amerikaiakat” – írta a múlt héten Duncan Hunter republikánus szenátornak Christine Wormuth, a Pentagon politikai ügyekért felelős államtitkára. 
 
Wormuth szerint az elnök „nemrégiben” adta ki a szóban forgó utasítást. Ennél pontosabban az államtitkár nem határozta meg a dátumot, de a Fehér Ház nyilvánvalóan még azt megelőzően szánta rá magát a változtatásra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) vasárnap nyilvánosságra hozta harmadik amerikai túszának, Peter Kassignak a lefejezését bizonyító videót. Az IÁ militánsai jelenleg egy 26 éves amerikai nőt tartanak fogva, aki segélymunkásként dolgozott Szíriában.
Az internetes magazin szerint az újabb videók azt bizonyítják: az Iszlám Állam a légicsapások ellenére sem hátrál meg.
A lap kitért arra is, hogy Barack Obama elnök golfozni ment Martha’s Vineyard szigeten, miután augusztusban televíziós bejelentést tett James Foley újságíró lefejezésével kapcsolatban. 
A családokkal való bánásmód felülvizsgálata azért is figyelemre méltó, mert a hozzátartozók azt állították: a Fehér Ház büntetőeljárással fenyegette meg őket arra az esetre, ha váltságdíjat fizetnének. A terroristák áldozatainak rokonai szerint az amerikai szolgálatok nem nyomozták le azokat a tippeket, amelyeket a túszok hollétével kapcsolatban kaptak tőlük.
 
Jelentések szerint Foley szülei azt mondták Obamának, amikor az felhívta őket, hogy a kormány cserbenhagyta a fiukat azzal, hogy nem törekedett eléggé a kiszabadítására. Az elnök állítólag ekkor fedte fel előttük, hogy amerikai kommandósok sikertelen túszszabadítási kísérletet hajtottak végre Szíriában.
Wormuth szerint a kormány törekedni fog a szolgálatok jobb koordinálására és az egységes kormányzati megközelítés megerősítésére. A The Daily Beast úgy tudja, hogy az IÁ-túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítések során konfliktus alakult ki egyfelől a Fehér Ház és a külügyminisztérium, másfelől pedig a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) között. Az FBI ugyanis a magazin szerint régóta kész lenne „kreatív” módszereket alkalmazni a túszmentésben, beleértve a váltságdíjfizetést is. 
Az amerikai lapok szerint egyébként a nyugati országok közül csak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ragaszkodik következetesen ahhoz az álláspontjához, hogy nem fizet a túszokért.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top