Close

Putyin le akar lépni a G20-as találkozóról

Vlagyimir Putyin orosz elnök még a brisbane-i G20-as találkozó vége előtt hazamenne, mert a csoport nyugati tagjai túl sokat kritizálták Moszkvát az ukrán krízis miatt és újabb szankciókkal fenyegettek, mondta a Reutersnak az orosz delegáció egyik tagja.

„Gondolom, most akkor kezet fogunk fogni, de én csak egyetlen dolgot akarok önnek mondani: ki kell vonulnia Ukrajnából” – Stephen Harper kanadai miniszterelnök például ezekkel a szavakkal fogadta Putyint találkozón. Harper szóvivője szerint Putyin nem reagált túl jól a megjegyzésre.
Obama is elég sarkos véleményt fejtett ki az ukrajnai krízisről a G20-ak találkozóján, ő azt mondta, hogy az Ukrajna elleni erőszak az egész világot fenyegeti. Az Európai Tanács szintén arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait és a fegyvereit Ukrajnából, Angela Merkel német kancellár pedig a további pénzügyi szankciók lehetőségéről is beszélt.
Putyinnal a kétoldalú megbeszéléseken is szinte kizárólag csak az ukrajnai válságról beszéltek, miközben a csúcstalálkozó helyszíne előtt Putyin-ellenes tüntetést tartottak az Ausztráliában élő ukránok. Az orosz elnök marginalizálódását az is jelezi, hogy a szoksásos politikus-csoportképen ezúttal a szélre került.
 
Négyszemközti beszélgetés Merkellel 

Putyin a találkozón részletesen kifejtette a délkelet-ukrajnai válsággal kapcsolatos orosz álláspontot az Angela Merkel német kancellárral és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartott megbeszélésén. Az elnök szóvivője szerint: „elsősorban az Ukrajna délkeleti részén kialakult helyzetről folytattak eszmecserét, ennek keretében Putyin elnök aprólékosan elmagyarázta az orosz álláspontot ezzel a helyzettel kapcsolatosan”. Peszkov szerint „hosszas és részletekbe menő megbeszélésekről” volt szó.
Putyin és Merkel előbb négyszemközt két órán keresztül tárgyalt, majd csatlakozott hozzájuk Juncker is, és további két órán keresztül egyeztettek.

A Kreml feje az ARD német televízióban szombaton sugárzott interjújában kijelentette: Oroszország nem fogja hagyni, hogy az ukrán hadsereg megsemmisítse minden politikai ellenfelét. Ezzel a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistákra utalt.
Ukrajna bánhatja az Oroszországgal szembeni szankciókat
Visszaüthetnek az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciók a nyugati országokra − idézi Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetését a német ARD tévécsatornának adott interjúból az AP hírügynökség.
Az orosz elnök az interjút még a G20 csoport ausztráliai csúcstalálkozója előtt adta a német tévécsatornának.
A szombaton adásba került interjúban Vlagyimir Putyin rámutatott arra, hogy az orosz bankok nyugati tőkepiaci hozzáférésének a korlátozása visszavetheti az Oroszországba irányuló exportot.
Az elnök kifejtette, hogy a tőkéhez jutás megnehezítése arra kényszerítheti az orosz bankokat, hogy az Ukrajnának nyújtott hiteleik idő előtti visszafizetését követeljék. Csak a Gazprombanknak például 3,2 milliárd dollár követelése van Ukrajnával szemben.
Az orosz bankok ukrajnai követelése összesen mintegy 25 milliárd dollárra (20 milliárd euró) tehető.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top