Close

Ukrán válság – Jacenyuk egységes nemzetközi kiállást kér Oroszország lépéseivel szemben

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
Kijev – A béke érdekében Európa és a világ országainak egységes álláspontot kell kialakítaniuk Oroszország Ukrajna-ellenes tevékenységéről – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Kijevben, a kormány szerdai ülésén.

Jacenyuk az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülése előtt ismételten leszögezte, hogy Kijev minden lehetőt megtesz a kelet-ukrajnai konfliktus további kiéleződésének elkerülése érdekében. Újra hangsúlyozta, hogy az ukrán vezetés betartja a Minszkben létrejött megállapodásokban foglaltakat. Nehezményezte, hogy eközben viszont Oroszország és „az általa irányított” kelet-ukrajnai szakadárok folyamatosan megsértik a megállapodásokat.
Rámutatott, hogy a nemzetközi politikában általában húznak egy képzeletbeli „vörös vonalat”, és ha azt valamelyik fél átlépi, akkor a nemzetközi közösség lépéseket tesz, szankciókat hoz, nyomásgyakorlást alkalmaz.
„Arra kérem a világot, hogy ne szenvedjen geopolitikai színtévesztésben. Több száz piros vonalat léptek már át. Oroszország agressziója miatt ezrek vesztették életüket” – hangoztatta Jacenyuk. 
„A magunk részéről mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, de a mi erőnk is véges. Különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy egy állig felfegyverzett atomhatalommal állunk szemben” – jegyezte meg. Kifejezte reményét, hogy valós segítséget és támogatást nyújt a világ Ukrajnának pénzügyi és a makrogazdasági szinten is.
 
Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter a kormányülésen kiemelte, hogy az utóbbi időben orosz segítséggel jelentősen megerősödtek a szakadár erők a keleti országrészben. Közölte, hogy az ukrán fegyveres erők átcsoportosításokkal, valamint a tartalékok mozgósításával felkészülnek a támadások visszaverésére.
Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője a nap folyamán közölte, hogy értesüléseik szerint orosz tengerészgyalogosok érkeztek Donyeck megye déli részébe, a kulcsfontosságú kikötővárostól Mariupoltól 25 kilométerre lévő, szakadárok által megszállt Novoazovszkba. 

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője pedig arról számolt be szokásos kijevi sajtótájékoztatóján, hogy előző éjjel öt orosz teherautó hagyta el Ukrajna területét a lezárt Luhanszk megyei Dovzsanszke határátkelőn át Oroszország felé. Szavai szerint a járművek nagy valószínűséggel a kelet-ukrajnai harcokban elesett orosz katonák holttesteit szállították haza.
MTI 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top