Close

Tűzharc az egyiptomi parti őrség és azonosítatlan motorcsónakok között

Máté Bence, az MTI tudósítója jelenti:
Kairó – Tüzet nyitottak három azonosítatlan motorcsónakról szerdán az egyiptomi haditengerészet egyik járőrhajójára a földközi-tengeri kikötővároshoz, Damiettához közeli vizeken – jelentette az an-Níl állami hírtelevízió. Ez az első alkalom, hogy a tengeren támadtak rá az egyiptomi biztonsági erőkre.

 
Katonai források szerint a tűzharcban a járőrhajó ki is gyulladt, a légierő és a haditengerészet közös erővel sietett a legénység segítségére. A katonai akcióban végül sikeresen megsemmisítették a három támadó motorcsónakot, és legkevesebb húsz embert őrizetbe vettek.
Egyelőre nem tudni, hogy kik voltak a támadók. Az al-Hajá egyiptomi műholdas csatornának egy katonai szakértő úgy nyilatkozott, hogy a szóban forgó csónakok a régióban tevékeny csempészekhez tartoznak, és valószínűleg kábítószert vagy fegyvereket szállítottak.
Bár az utóbbi években gyakoriak a fegyveres erők elleni támadások Egyiptomban, a tengeren eddig nem volt példa ilyen incindensre.
Az al-Vatan című egyiptomi napilap szerdai számában részletesen beszámol az ország északi partjaihoz közeli vizekben virágzó csempészetről. A 2011-es forradalmat követő közbiztonsági és közigazgatási káosz idején felélénkült a Gázai övezetre is kiterjedő fegyverkereskedelem, amelynek nagy része azóta is a vizeken zajlik. 
A csempészek által használt kis halászhajók könnyen elkerülik a parti őrség figyelmét. A nehezen ellenőrizhető, távoli régiókba azután a szárazföldön gyakran a Sínai-félsziget sivatagi útvonalait jól ismerő helyi beduinok közreműködésével jut el a csempészáru.
A szomszédos Gázai övezetbe címzett szállítmányok nagy része is a tengeren keresztül érkezik. Ennek egyik oka, hogy az egyiptomi fegyveres erők a határ alatt épült csempészalagutak nagy részét felrobbantották. Ugyancsak a tengeri csempészet mellett szól, hogy a földalatti járatokon Gázába kerülő árukról jelentős sápot vesz le az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top