Close

Megkezdődtek a Bernarda Alba háza című darab próbái Békéscsabán

Békéscsaba – Megkezdődtek Federico García Lorca egyik legjelentősebb művének, a Bernarda Alba házának próbái a Békéscsabai Jókai Színházban. A művet Béres László rendezi, a bemutató január 30-án lesz.

A Bernarda Alba házát, Federico García Lorca klasszikus drámáját jövő év elején, január 30-án mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház. Tegnap az első olvasópróbát tartották, de már két hónapja izgalmas műhelymunka, kemény edzés zajlik: flamencózni tanítja a szereplőket Bajnay Beáta koreográfus.
 
Federico García Lorca nem sokkal halála előtt fejezte be az élete egyik főművének tartott sötét, költői drámát. A történet Andalúziában, egy kis faluban játszódik, ahol Bernarda Alba a külvilágtól elzárkózva él öt lányával. Az apa halála után nyolc éves gyász vár rájuk, pedig a „lányok még innen vannak az életen”. A mű a szabadságvágyról, bezártságról, féltékenységről és gyűlöletről szól, miközben a darab atmoszférája egyre feszültebbé válik. A Békéscsabai Jókai Színház flamenco zenével és tánccal viszi színre a művet. 
Fekete Péter, a színház igazgatója a darab olvasópróbája előtt az MTI-nek elmondta: fontosnak tartotta, hogy már a próbaidőszak előtt két hónappal elkezdődjön egyfajta műhelymunka, hogy a társulat minél inkább át tudja érezni a flamenco életérzést. 
Béres László rendező arról beszélt, hogy nem akarta realista megközelítésben feldolgozni a darabot, ráadásul szerinte Lorca kiváló zeneszerző és festő is volt. Hozzátette: a szöveg, a zene, a látvány, a tánc és a zene alkot egységet a darabban. 
A koreográfus Bajnay Beáta flamenco táncos lesz, aki szerint „a flamenco életérzés jól tudja Lorca fajsúlyos drámáját közvetíteni”. Elmondta: bár a flamenco kifejezetten nehéz műfajnak számít, szerinte a tánc 80 százaléka érzés és csak 20 százaléka technika. Szavai szerint a színészek jól átérzik a flamenco lényegét, ezért biztosra veszi, hogy elegendő lesz a felkészülésre rendelkezésre álló idő. A művész 2001-ben a MU Színházban már eltáncolta egyszer ebben a stílusban a darabot. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére kifejtette: azóta sokat fejlődött, tanult, szinte minden évben eltöltött egy hónapot Andalúziában, ráadásul az akkori darab csak táncos volt, a mostaniban pedig szöveg is lesz, ezért egészen más eszközökkel dolgozik. 
A díszlettervező a Kossuth-díjas Székely László az olvasópróba előtt úgy fogalmazott: egy „halálkatlant” kell ábrázolnia, amelyet egy bezártságérzetet keltő szoba jelenít majd meg a színen.
A főbb szerepekben Kovács Edit, Kara Tünde, Nagy Erika, Vadász Gábor, Liszi Melinda, Komárom Anett, Fehér Tímea és Tarsoly Melinda lesznek láthatók.
 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top