Close

Herzl – Izrael állam alapítása Magyarországon kezdődött?

A Spinoza Színházban 2014. november 24-én 19 órakor mutatják be a Herzl című darabot Gyabronka József és Makranczi Zalán főszereplésével, Czeizel Gábor rendezésében.

Gyabronka József és Makranczi Zalán

Hogy ki volt Herzl Tivadar, azt még csak sejtjük, de Max Nordau-ról már fogalmunk sincs. Mindketten Pesten, a Spinoza Színház közelében születtek, ugyanabba az általános és középiskolába, ugyanabba a zsinagógába jártak, ugyanabban a pesti zsidó körben mozogtak, ugyanannak a bécsi újságnak dolgoztak, mégsem ismerték egymást. Párizsban ismerkedtek meg, s attól kezdve mindketten Izrael állam létrejöttéért küzdöttek.   

Herzl mintegy 120 évvel ezelőtt álmodta meg Izrael állam létrehozását, ami akkor oly lehetetlennek tűnt, mintha ma a Holdon kívánnánk telket vásárolni. A színműíró Herzl  vajon hogy jutott  el a német császárig, török szultánig, a cár minisztereihez, a pápához és a világ vezető politikusaihoz? Mi lehetett a vonzereje, hogy mindenki fogadta? S a zsidóságnak vajon miért nem tetszett Herzl terve ? Az akkori Palesztinán kívül melyik tíz ország jött még szóba, mint a zsidók otthona? Melyik miért nem sikerült?  

Írta: Ann Silberberg és Forgách András

Szereplők:
Herzl Tivadar: Makranczi Zalán
Max Nordau: Gyabronka József
Pincér: Hajdú László

Jelmez: Veréb Dia
Rendező: Czeizel Gábor
Producer: Sándor Anna

Következő előadások: 2014. november 29., december 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top