Close

Feltörték az amerikai meteorológiai rendszer informatikai hálózatát

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Washington – Hackerek támadták meg októberben az Egyesült Államok meteorológiai rendszerét, fennakadást okozva a műholdak adásában és több fontos weboldal működésében – közölte szerdán a Nemzeti Időjárás-szolgálatot fenntartó Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA).

Az az elmúlt hetekben az NOAA négy weboldalát törték fel. A nagyközönségnek szóló időjárás-előrejelzés nem szakadt meg, ugyanakkor a támadás blokkolása érdekében a katasztrófa-elhárítás tervezésére, a repülésre, a hajózásra és több más területre vonatkozó szakszolgáltatást fel kellett függeszteni.
Egyelőre nem világos, hogy a behatolás pontosan mekkora kárt okozott, de az nyilvánvaló, hogy az egyik legérzékenyebb kormányzati szolgálatot érte támadás, amelynek folyamatos adatszolgáltatása egyebek mellett a hadsereg és a gazdaság számára is létfontosságú.
Az elmúlt hetekben a Fehér Ház egy nyilvános hálózatát, valamint az kormányalkalmazottak biztonsági szűrését végző USIS nevű cég és az amerikai posta számítógépeit is támadás érte. Az utóbbi esetben 800 ezer alkalmazott adatai lopták el és azokét az ügyfelekét, akik az év első nyolc hónapjában igénybe vették a szolgálat call centerét. 
Lapértesülések szerint az amerikai elnöki hivatal gépeibe az oroszok hatoltak be, a posta és az NOAA hálózatába pedig a kínaiak.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top