Close

Ez most a lakosság kedvenc kötvénye

További 30 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok állománya októberben. Ez alkalommal a közhasznú szervezetek vásárlásai is igen jelentősek voltak, a növekedés motorját pedig a Prémium Magyar Államkötvények adták. A teljes állomány ezzel 2354 milliárdra nőtt.

 
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint október hónapban 30,0 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya. Az infláción alapuló kamatozású Prémium Magyar Államkötvények 24,3 milliárd, a pénzpiaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvények 17,8 milliárd, valamint az inflációt 3% kamatprémiummal követő Babakötvények állománya 0,6 milliárd forinttal emelkedett az év tizedik hónapjában. 

A közhasznú szervezetek vásárlásai csaknem 11 milliárd forintot tettek ki a kötvények e havi állomány-növekedéséből. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek, továbbá a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 2,8 milliárd forinttal növekedett. A Féléves és a Kamatozó Kincstárjegyek állománya alapvetően technikai okok miatt mutat csökkenést, mivel mindkét állampapír esetében öt visszaváltás és négy értékesítés volt ebben a hónapban. Az FKJ esetében 0,5, a KKJ-nál 15,1 milliárd forintos csökkenést könyvelhetett el az adósságkezelő.
Az ez évi változást tekintve október végére 665,1 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 112,5 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 7,5 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényekre 521,3 milliárd, a Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 17,4 milliárd forint jut. A Babakötvény állomány-változása 6,4 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban. 
2014. tizedik hónapjának végére a kifejezetten lakosságnak értékesített állampapírok teljes állománya 2353,6 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1100,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 28,7 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 352,1 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 864,2 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 7,9 milliárd forintot tett ki.
 
 
 
 
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top