Close

Dávid Júlia marosvásárhelyi festőművész képei kiállításon

Budapest – Dávid Júlia marosvásárhelyi születésű festőművész több mint 25 festményét és üvegképét mutatja be az a kiállítás, amely Turáni testvéreink öröksége címmel kedden nyílt meg Budapesten, az Erdélyi Művészetért Alapítvány E-Galériájában.

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta: a magyar kultúráról már nemcsak beszélünk, hanem meg is éljük, ennek egyik bizonyítéka a most nyíló kiállítás is.
Hozzátette: Dávid Júlia egyedi hangvételű erdélyi művész, aki „nyomába ered azoknak a testvéri, rokoni hagyományoknak, amelyeket a turáni világban talált meg”.
A festőművészt méltatva elmondta: egy olyan alkotóról van szó, aki nem elégszik meg azzal, hogy a saját hagyománykincsével fejezze ki magát, hanem távolabbi vidékek motívumkincsét használva gyarapítja „a magyar egyetemes kulturális kánont”. 
 
A kiállított olaj- és üvegfestmények a magyar hőstörténetnek és a honfoglalás korának ma már jól dokumentált világát mutatják be, mint például az Árpád idején vagy a Táltos dob című képek. 

A sajátos technikával készült színes alkotások között tarsolylemez-motívumokat megjelenítő munkák is láthatóak – hívta fel a figyelmet az államtitkár.
Hoppál Péter hangsúlyozta: az Erdély Művészetért Alapítvány több mint 25 éves fennállása óta integrálja az erdélyi magyar művészeket az anyaország kulturális kánonjába. 
„A magyar kultúra egységes és oszthatatlan, amelyet az anyanyelvünk és a gyökereink határoznak meg” – emelte ki az államtitkár emlékeztetve arra, hogy országszerte a napokban ünneplik a magyar nyelv napját (november 13.). 
 
Dávid Júlia Marosvásárhelyen született, de több éve Szegeden él. 1981-től 1985-ig a Kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol iparművészeti szakon szerzett diplomát. 
Munkáival először 1986-ban Marosvásárhelyen szerepelt csoportos kiállításon, egyéni tárlaton 1988-ban Budapesten mutatkozott be, majd Isztambulban, Kovásznán és Kanadában állították ki munkáit. Szőnyeg- és jelmeztervezőként egyaránt dolgozott, 1989-től üvegfestészettel és dekorálással is foglalkozott. 
MTI
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top