Close

Adótanácsadó: a szigorodó fellépés ellenére az áfacsalások kedvelt célpontja maradhat Magyarország

Budapest – Bár a szigorodó hazai jogszabályok és keményebb uniós fellépés hozzájárulhatnak jövőre az áfabevételek hatékonyabb behajtásához, a magas áfakulcs miatt várhatóan Magyarország továbbra is kedvelt célpontja marad a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett áfacsalásoknak – hívta fel a figyelmet a Ryan amerikai adótanácsadó cég.

A Ryan hétfői közleménye rámutat: az Európai Bizottság legfrissebb tanulmánya szerint Magyarországon a lehetséges áfabevétel egynegyedét, 2,971 milliárd eurót, nagyjából 920 milliárd forintot nem lehetett behajtani 2012-ben. Ez az arány több mint másfélszerese az európai átlagnak és évente közel 1000 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek. Az áfacsalások az egész unióban komoly problémát okoznak: mivel a csalások nagy része átnyúlik a határokon, elengedhetetlen a közösségi fellépés.
A magyar hatóságok működési korlátait kijelöli a közösségi áfaszabályozás. Van olyan terület is, ahol enyhült a magyar adóhatóság szigora: az elmúlt időszakban az EU Bírósága által hozott ítéleteknek megfelelően elmozdult attól a gyakorlattól, hogy minden esetben megtagadja az áfa levonását, ha egy cég olyan láncolatban vett részt, amelynek valamely pontján áfacsalást követtek el. Ehelyett azt vizsgálja, hogy az elvárt gondosság mellett tudhatta-e az adózó, hogy csalás történt az értékesítési láncolatban. A számla eredetének hitelességét ebben az esetben is igazolnia kell a vállalkozásnak. 
A közlemény idézi Békés Balázst, a Ryan magyarországi és közép-kelet-európai régiójának vezetőjét, aki elmondta: az EU-s áfaszabályok a jogalkotó számára is megszabják a kereteket. Ezt tartja szem előtt a jövő évi adócsomag a csalások visszaszorítására tervezett adminisztratív szigorításokkal, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetésével. Ezek az új intézkedések elősegíthetik a visszaélések által okozott kár csökkentését, azonban a kiemelkedően magas áfakulcs továbbra is kedvelt célponttá teszi hazánkat az áfacsalások elkövetésére – mutatott rá. 

Az adótanácsadó cég szerint sok esetben csak a hierarchia alján lévő kisebb cégek ügyvezetőit sikerül eljárás alá vonni, míg a szervezők rejtve maradnak a hatóságok elől. E bűnözői csoportok ellen elsősorban a mélyebb és átfogóbb bűnügyi felderítés lehet a hatékony, de javítana a helyzeten, ha a büntetőeljárások nem húzódhatnának el akár 4-5 évig is.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top