Close

Sütőtökmánia: finomságok sütőtökből

Először New Yorkban hallottam a sütőtökös kávéról (Pumpkin Spice Latte), de sajnos még nem volt szezonja, így hiába jártam végig a kávézókat sehol sem tudtam megkóstolni, de elhatároztam, amint lehet itthon kipróbálom. Természetesen nem csak a kávé lesz különleges tőle, más desszerteknek is egyedülálló ízt kölcsönöz. Szerencsére azóta találtam is hozzá recepteket, a legjobbak közül válogattam most.

 

Sütőtökös fűszeres latte 

Sütőtökös fűszeres latte

Hozzávalók 1 adagra:
A sziruphoz:sütőtök fűszer
35 dkg sütőtökmeghámozva, kimagozva
3.5 dl víz
96 g cukorbarna
150 g kristálycukor
0.5 teáskanál gyömbér (őrölt)
0.5 teáskanál szegfűszeg (őrölt)
2 teáskanál fahéj (őrölt)
0.5 teáskanál szerecsendió (őrölt)
1 kávéskanál vanília eszencia
(a fűszerek helyettesíthetőkek mézeskalács fűszerkeverékkel)

A tetejére:

tejszínhab

Sütőtök fűszer (fahéj és szegfűszeg 1-1 arányú keveréke, vagy a fenti fűszerekkel kiegészítve)

Az italhoz:
50 ml kávé (erős főzet)
2 dl tej (1,5%-os)
1 leheletnyi tejszínhab
Teljes elkészülési idő: 72 perc
60 perc sütés + 12 perc főzés
[Érrendszeri betegség esetén ellenjavalt recept] [Tojásfehérje-allergia esetén is fogyasztható] [Cukorbetegség esetén ellenjavalt recept] [Lisztérzékenység esetén is fogyasztható] [Tejfehérje allergia esetén ellenjavalt recept]

 Igaz 1 adagra szól, a szirup, amit elkészítünk rengeteg lettehoz elég lesz. Nyugodtan fagyasztható, de hűtőszekrényben is kényelmesen eltartható 1-2 hétig (tapasztalat, hogy ennyit úgysem fog megélni szegényke, mert erősen addiktív italról van szó).

Elkészítés

A sütőtököt megmossuk, felvágjuk, és forró sütőben kb. 60 perc alatt puhára sütjük. A tök érettségi szintjétől függően ez lehet több és kevesebb idő is, érdemes 40 perc után ránézni, elég puha-e.
A sült tököt kikanalazzuk a héjából és turmixgépben pürésítjük.
Egy szószos edényben a cukrokat a vízzel felolvasztjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a vanília kivonatot és a tökpürét, majd az egészet lassú tűzön gyöngyöztetve, de nem forralva 12 percig főzzük. Ha kihűlt, üvegbe töltjük.
A lattéhoz lefőzünk egy adag (kb. 50 ml) presszókávét, hozzáadunk 4-5 evőkanál tökszirupot és jól elkeverjük.
A tejet finoman felhabosítjuk vagy egy elektromos tejhabosítóval vagy a presszógép gőzkarjával. Ha tejhabosítóval végezzük a habosítást, érdemes megmelegíteni a tejet, hogy ne hűtse le teljesen a forró italunkat.
A kávéra töltjük a tejhabot, elkeverjük, majd a tetejére nyomunk egy adag tejszínhabot és sütőtök fűszerrel megszórjuk.

Sütőtökös madártej
Hozzávalók:sütőtökös madártej
– 50 dkg sütőtökpüré (egy közepes sütőtök)
– 1 l tej
– 1 rúd fahéj
– 3 szem szegfűszeg
– 1 nagyobb darab narancshéj (esetleg egy evőkanál narancslé)
– 6 tojás
– 14 dkg cukor
fél tk

Elkészítés:

A sütőtököt hosszában kettő vagy több darabra vágjuk, a magokat kikaparjuk (evőkanállal), sütőpapírral borított tepsire fektetjük a tököt, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 1 óra alatt teljesen puhára sütjük. Hagyjuk hűlni. (Lesznek rajta fekete foltok, azt lekaparjuk levágjuk, mert keserű)
Ha nagyon kemény, égett stb. lenne a vágásnál a tök akkor azt a részt vékonyan levágjukmajd kikaparjuk a belsejét, és botmixerrel pürésítjük. (Ha nincs kéznél botmixer, egy villával is összepépesíthetjök, hiszen nagyon puha.)
Egy lábosba öntjük a tejet, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a narancshéjat (narancslevet), majd felmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk.

A fehérjéből 4 dkg cukorral kemény habot verünk. Amikor a tej, a habból evőkanállal, egyesével galuskákat formázunk. A tejre helyezzük, és pár pillanat múlva megfordítjuk. Szűrőkanállal lapos tálra szedjük.
A tojássárgákat fehéredésig keverjük 10 dkg cukorral. A tejet leszűrjük, lassan hozzáadjuk a tojásos keverékhez, majd visszaöntjük a lábosba, és állandó kevergetés mellett sodó állagúra főzzük. A sodót fokozatosan hozzákeverjük a sütőtökpüréhez. A keveréket tálba tesszük, a tetejére ráhalmozzuk a habgaluskákat. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap reggeltől fogyasztható!

étvágyat!  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top