Close

10 óriás, aki irányítja a világot a következő 25 évben

A 25 éves születésnapjára készülő CNBC 10 olyan tőzsdei céget gyűjtött most össze, amelyek a következő negyed évszázadban meghatározhatják az életünket, nagy szerepet vállalhatnak az innovációban és a trendek alakulásában. Ezzel együtt pedig a befektetőik nagyot nyerhetnek a részvényeiken. De hogy melyek ezek a cégek?

 
Itt a lista! 
A tíz vállalat között vannak, amelyek már most is hatalmas hatással vannak életünkre, de vannak, amelyek még csak bontogatják szárnyaikat. A CNBC által kiválasztott vállalatok mindegyike rendelkezik legalább egy olyan tulajdonsággal, amely szükséges ahhoz, hogy sikeresek legyenek: vagy ikonikus vezetővel rendelkeznek, vagy stabilan növekvő cash flow-val büszkélkedhetnek, vagy számos forrásból származnak a bevételeik. A CNBC szerint nem kell ezen cégek részvényeit nap mint nap nézegetni. Ha legközelebb 2039-ben nézünk csak rájuk, akkor is elégedettek leszünk. 
Facebook 

A világ legnépszerűbb közösségi oldala, a Facebook a fenti tulajdonságok mindegyikével rendelkezik. Nincs még egy olyan vállalat, amely a jövőben ennyire meghatározó szereplő lehetne a kommunikációban, a szórakoztatásban és az információszerzésben. A 3D-s virtuális valóságba repítő szemüvegeket gyártó Oculus Rift felvásárlása is meghozhatja gyümölcsét addigra. 

Alibaba
A több mint 250 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a kínai internetes kereskedelmi cég már így is hatalmas vállalattá nőtte ki magát, pedig az Egyesült Államokban nincs is jelen. Ez csak most következik majd. Karizmatikus alapítója és vezetője, Jack Ma célja volt, amikor 1999-ben megalapította a vállalatot, hogy legalább 102 évig kitartson és ezzel három évszázadot átölelő vállalat lehetne. 

Google

Most még csak az internetes keresésekből és a keresésekhez kapcsolt hirdetésekből él a Google, a következő 25 évben azonban nagyban változhat a helyzet. Nagyon sok, már-már sci-fibe illő projekt fut a cégnél, mint például az önmagukat vezető autók. A kérdés csak az, hogy melyik lesz az, amelynél legelőször meghozza a megkezdett munka a gyümölcsét és elkezd bevételt termelni. 
Apple
Sokan aggódnak amiatt, hogy látszólag megállt az innováció az Apple-nél, a CNBC szerint azonban nem kell félni, Tim Cook számára még nagyon sok olyan terület van, amit meghódíthat. Az Apple Watch, amit 2015 elején dob piacra a cég, csak az első lépés az „Internet of Things” világában. Ezt követheti egy televízió, vagy akár egy autó is. Nem szabad megfeledkezni eközben arról sem, hogy milyen készpénztermelő-képességgel működik a cég. A hatalmas készpénzállomány biztosítja a részvényesek számára a stabil osztalékfizetést még évekig. 

Tesla

Nem lenne teljes a lista a nagy „feltaláló”, Elon Musk valamelyik vállalata nélkül. A csökkenő üzemanyagárak miatt nincs most akkora előnye az elektromos autókat gyártó Teslának. Most akik Tesla részvényeket vesznek, azok inkább a minőségre és a kényelemre fogadnak. Képzeljük el, hogy úgy utazunk a jövőben, hogy nem is kell a kormányhoz érnünk. Ettől már nem is vagyunk olyan messze. 
Nike
A sportcipőket gyártó cég abból profitál, hogy a fejlődő országokban, mint Kínában és Mexikóban, rohamosan növekszik a középosztály. A márkanév kiépítésére tett erőfeszítések, az innováció, valamint a globális disztribúciós hálózat mind hozzájárulnak ahhoz, hogy piaci részesedését növelje – fejtette ki véleményét nemrég a Goldman Sachs elemzője.

Edward Lifesciences
Az egészségügyi szektorból az Edward Lifesciences képviselteti magát. A szívbillentyűk első számú gyártója számára az öregedő amerikai társadalom jelenti a lehetőséget a jövőre nézve, de arról se feledkezzünk meg, hogy a gyarapodó kínai középosztály kezdi felfedezni magának a vörös húst. 
Carnival Corp
A világ legnagyobb hajózási cége pont most rendelt meg négy újabb hajót, amit 18 hónapon belül építenek fel. A cég nem tud lépést tartani a szolgáltatásai iránti kereslettel, ahogy a „baby boom” nemzedéke lassan nyugdíjba vonul. 

Align Technology

A fogorvosi eszközök piaca kétszámjegyű növekedést mutathat fel az elkövetkezendő évtizedben, amiből az Align Technology is kiveheti részét, ugyanis 80%-os részesedéssel rendelkezik a rejtett fogszabályzók piacán. 

Veolia
A közszolgáltató cég a tiszta vizet előállító és sótalanítási technológiája miatt került fel a CNBC listájára. „A Veolia fogja értékesíteni a legértékesebb nyersanyagot a világon azoknak az embereknek, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” – ez a vállalat filozófiája. 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top