Close

Dempsey tábornok megvédte Izraelt a gázai civil áldozatok ügyében

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Jeruzsálem – Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke megdicsérte az izraeli hadsereget, amiért „megtette, amit csak tehetett”, hogy ne legyenek civil áldozatai a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni nyári ötvennapos hadműveletnek Gázában.

 
Izrael „rendkívüli erőfeszítéseket tett” a polgári áldozatok számának csökkentésére a harcokban, és a washingtoni védelmi minisztérium delegációt is küldött a tanulságok levonására – közölte csütörtökön a vezérkar elnöke New Yorkban, a nemzetközi ügyek Carnegie etikai tanácsának (Carnegie Council for Ethics in International Affairs) ülésén.
„Úgy gondolom, Izrael rendkívüli erőfeszítéseket tett a járulékos károk és a polgári áldozatok elkerülése érdekében” – mondta Martin Dempsey a bizottságnak. 
„Az izraeli hadseregnek nem állnak érdekében a civil áldozatok. A Gázai övezetből Izraelre lőtt rakéták és lövedékek leállítása a célja” – tette hozzá az amerikai tábornok, akinek szavait a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja idézte pénteken. 
Dempsey szerint a Hamász „szinte föld alatti társadalommá” változtatta az övezetet az egész földsávot behálózó alagút-rendszerrel, ami jelentős kihívást okozott az izraeli hadseregnek. 
„De (az izraeliek) speciális eszközökkel próbálták korlátozni a civil áldozatok számát, például előre tudatták egyes építmények lerombolását” – mondta a tábornok. 
Martin Dempsey elmondta, hogy három hónappal ezelőtt az amerikai hadvezetés küldöttséget menesztett Izraelbe, és az tanulmányozta a polgári áldozatok elkerülésére és a csempészalagutak ellen tett lépéseket. 
 
Izraelt számos bírálat érte a washingtoni Fehér Ház részéről is a gázai hadművelet civil áldozatai miatt, ugyanis a harcokban gázai palesztin és ENSZ-jelentések szerint körülbelül 2100 palesztin, többségében civil vesztette életét. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szeptemberi jelentése szerint Izrael háborús bűnt követett el három gázai ENSZ-iskola megtámadásakor, az Amnesty International szerdai jelentése szerint pedig Jeruzsálem „érzéketlen közömbösséget” tanúsított a gázai polgári áldozatok iránt.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top