Close

Új rendőrségi szabályok Olaszországban a tüntetőkkel való összecsapások elkerülésére

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Róma – A tüntetők és a rendőrök közötti távolságot, valamint a tüntetők visszaszorításának módját is szabályozza a kedden nyilvánosságra hozott új olasz rendelkezés, amelynek célja a tüntetők és a rohamrendőrség közötti összecsapás elkerülése az egyre gyakoribb utcai tiltakozásokon.

A tüntetőkkel való fizikai érintkezés a legutolsó eszköz kell hogy legyen – áll az Alessandro Pansa római prefektus által megfogalmazott új hatósági „magatartási kódexben”. A prefektus szerint az utóbbi hetekben az olasz kormány gazdaságpolitikája ellen rendezett utcai tüntetések túlzott feszültségben zajlottak. A tüntetők és rendőrök több alkalommal összecsaptak egymással. Legutóbb október 29-én, amikor a római gazdasági fejlesztési minisztériumnál a munkahelyük elveszítése miatt tüntető acélipari munkásokkal szemben a rendőrség gumibottal lépett fel. A munkásszakszervezetek elfogadhatatlannak nevezték, hogy a „kormány a munkásokat verje”, és novemberre újabb tüntetés-sorozatot hirdettek meg.
 
A prefektusi dokumentum hangsúlyozza, hogy a rendőrségnek mindent meg kell tennie a feszültség csökkentése érdekében. Ezt szolgálja, ha – a 2001-es genovai G8-as csúcs idején kitört véres utcai harcok tapasztalata alapján – a rohamrendőrök kordonjait kellő távolságra helyezik a tüntetők tömegétől, így csökkentve a tüntetők és rendőrök közötti érintkezés lehetőségét.
A tüntetők esetleges támadásait rendőrségi roham helyett először más eszközökkel, például vízágyúkkal kell „elbátortalanítani”. Az erő alkalmazását maximálisan korlátozni kell – hangoztatta a prefektus dokumentumban, amely vegyes fogadtatásra talált az olasz rendőrségi szakszervezeteknél.
 
A tüntetéseket biztosító olasz rendőrök közül egyre többen viselnek egyenruhájukon mikrokamerát, amely rögzíti fellépésüket. Az arcot teljesen eltakaró sisakot viselő rendőrök azonosítása ugyanis majdnem lehetetlen, mivel egyenruhájukon semmilyen azonosítószámot nem tüntettek fel.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top