Close

Konfuciusz Intézet nyílik Pécsen a hagyományos kínai orvoslás megismerésére

Pécs – Konfuciusz Intézet jön létre a hagyományos kínai orvoslás megismerésére és fejlesztésére jövő tavasszal Pécsett – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kedden az MTI-t.

Az egyetem közleménye szerint a világon a hetedik, Magyarországon az első, ilyen tevékenységet végző Konfuciusz Intézetet várhatóan a kínai és a magyar kormány magas rangú képviselőinek jelenlétében nyitják meg.
„Az intézet már a jövő év elején megkezdi működését kínai nyelvi kurzusokkal, amelyeket kínai oktatók tartanak az egyetem dolgozóinak, hallgatóinak és más érdeklődőknek” – tették hozzá.
Utaltak rá: az intézet létrehozásáról korábban a PTE egészségtudományi kara kezdett tárgyalásokat. Az alapítást a Kínai Oktatási Minisztérium háttérintézetével, a Hanbannal kötött megállapodás, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október végi kínai útja alkalmával aláírt kiegészítő megállapodás és Bódis Józsefnek, a pécsi egyetem rektorának a kínai Hebei United Egyetem vezetőjével történt megegyezése tette lehetővé.
A PTE emlékeztetett arra, hogy a kínai kormány a kínai kultúra, a hagyományok és a nyelv népszerűsítését 2004 óta végzi a kínai filozófusról és tanítóról, Konfuciuszról elnevezett program keretein belül. 

Mintegy ötszáz Konfuciusz Intézetet hoztak létre világszerte olyan egyetemeken, ahol fontosnak tartják a keleti kultúra és nyelv népszerűsítését, de ezek mellett működnek speciális irányultságú intézetek is, amelyek a hagyományos kínai orvoslás megismertetésére és fejlesztésére helyezik a hangsúlyt – hangsúlyozták.
Rámutattak, hogy a nyugati orvostudomány a kiegészítő terápiás eljárások között számos, a kínai gyógyításból eredeztethető eljárást használ, és annak érdekében, hogy ezek Magyarországon is teret nyerhessenek, szükséges a jogszabályi háttér rendezése, továbbá az ilyen jellegű egyetemi képzés bevezetése.
Az elmúlt tíz évben eddig hat, a hagyományos kínai orvoslás megismerését célzó intézet jöhetett létre a világon.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top