Close

Szőnyi István kiállítás nyílik a Balassi Intézetben

Budapest – A 120 éve született Szőnyi István festőművész munkásságát és életét mutatja be festmények, fényképek, levelek, valamint a művész személyes tárgyainak segítségével a Balassi Intézet Aranykor címmel szerdán nyíló kiállítása.

A festőművész születésének évfordulóján túl a kiállítás megrendezéséhez a holokauszt emlékév is jó apropóval szolgál, hiszen Szőnyi Istvánt és családját a második világháború alatt végzett embermentő tevékenységéért a Világ Igaza címmel tüntették ki – közölte az intézet az MTI-vel.
A tárlaton a közismert és a nagyközönség által eddig nem látott alkotásokon túl fotók, levelek, személyes tárgyak segítségével engednek a szervezők bepillantást a művész életébe, alkotói folyamataiba. A kiállítás kurátora Köpöczi Rózsa művészettörténész, a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum vezetője.
Szőnyi István, a XX. századi magyar festészet kiemelkedő képviselője, annak a generációnak a tagja, amely egészen fiatalon megfordulhatott a háború előtti Nagybányai Művésztelepen, találkozhatott az alapító mesterekkel és az újító fiatalokkal egyaránt. A nemzedék tagjainak az ott szerzett inspirációkat mélyen kellett elraktározniuk, mert az alig megkezdett tanulmányokat a háború derékba törte – olvasható a dokumentumban. 

Szőnyi István 1924-ben Bartóky József író lányát, Melindát vette feleségül, közös életüket a Bartóky család zebegényi nyaralójában kezdték. Itt bontakozott ki művészete, itt születtek legjelentősebb képei. Gazdag életművéből az intézet most egy reprezentatív válogatást mutat be. A kiállítás a Szépművészeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum, a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, valamint magánszemélyek együttműködésével valósult meg.
 
A tárlatot Szörényi László irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Szőnyi család közeli barátja nyitja meg november 5-én. A kiállítás 2015. február elsejéig lesz látogatható.
     
     
MTI 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top