Close

Vizsgálja a jövő héten a magyar adósosztályzatot a Moody’s

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London – Magyarország is szerepel a Moody’s Investors Service jövő hétre beütemezett osztályzati felülvizsgálati listáján. Nem feltétlenül bizonyos azonban, hogy a nemzetközi hitelminősítő ténylegesen módosítja is a magyar államadós-osztályzatot, vagy az osztályzatra érvényes – jelenleg negatív – kilátást.

 
A Moody’s az európai uniós előírásoknak megfelelően – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A cég listáján a magyar államadós-osztályzat következő felülvizsgálata november 7-én, pénteken esedékes.
A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, rendszerint éjszaka, a londoni és a New York-i piaci zárások után.
 
A Moody’s is péntek éjjelenként közli Londonban, hogy az aznapra jelzett osztályzati felülvizsgálatok milyen eredménnyel jártak.
 
A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.
 
A Moody’s listáján például a magyar szuverén adósosztályzat előző felülvizsgálata július 4-én lett volna esedékes, ám akkor a cég csak annyit jelentett be Londonban, hogy nem frissítette az arra a napra összeállított lista szereplőinek adósminőségi értékelését, így Magyarországét sem.
Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s az általa szeptember 19-ére kitűzött időpontban megerősítette Magyarország adósosztályzatait. Az S&P naptárában 2014-re már nem szerepel több dátum Magyarország adósosztályzatának felülvizsgálatára.
A Standard & Poor’s március végén hajtotta végre idei előző magyar felülvizsgálatát; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról, és szeptember 19-én e stabil kilátással erősítette meg a magyar osztályzatot.
A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég akkor szintén megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással. A Fitch következő magyar osztályzati felülvizsgálata november 28-án esedékes.
 
Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata „BB/B”. A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.
A Moody’s hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, „Ba1”, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings „BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Ezek az osztályzatok egy fokozattal maradnak el a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől, a „Baa1/BBB mínusz” besorolástól.
Magyarország államadós-osztályzataira egyedül a Moody’s tart érvényben negatív kilátást.
A londoni elemzői közösségen belül vannak olyan vélemények, hogy látszik esély a magyar adósosztályzatok rövid időn belüli javítására.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a befektetési ajánlású és a befektetésre nem ajánlott osztályzati sávok határövezetében lévő feltörekvő gazdaságok minősítési esélyeiről összeállított legutóbbi elemzésükben megállapították, hogy Magyarország esetében a cég által figyelembe vett öt alapmutató – a három évre visszatekintő éves átlagos reálnövekedés, az export százalékában mért teljes külső adósságállomány, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósság, az államháztartási hiány, és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleg – közül négy javult a befektetési ajánlású magyar szuverén adósbesorolás megvonása óta. Egyedül a hazai össztermékhez mért államháztartási deficit romlott, de a cég kiemelte, hogy az összehasonlító bázisévben – vagyis 2011-ben, amikor Magyarországtól két hitelminősítő is megvonta a befektetési ajánlású besorolást – ezt az adatot torzították a nyugdíjpénztári rendszer átalakításának költségvetési hatásai.
A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint mindez megteremti a feltételeit annak, hogy Magyarország jövőre visszatérhessen a befektetési ajánlású szuverén adósminősítési kategóriába.
A ház szerint azonban 2015 nyara előtt nem valószínű Magyarország felminősítése, mivel a hitelminősítők nyilván meg akarják várni egyebek mellett a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos vitás kérdések lezárását, és a 2014-es államadósság-folyamatok teljes körű adatsorát.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top