Close

Rákdiagnózis vérvétellel: egy új módszer megkönnyítheti a gyermekkori daganatok felfedezését a jövőben

A vérben lévő ráksejt ujjlenyomatok felgyorsíthatják a gyermekkori rákdiagnózist.

Az újonnan fölfedezett ráksejt ujjlenyomatok a vérben, egy nap segíthetnek az orvosoknak gyorsabban és pontosabban diagnosztizálni egy sor gyermekkori daganatot, a Brit Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Researh Institute (NCRI)) kutatása szerint, amelyet a jövőhéten fognak bemutatni.
A Cambridge-i Egyetem és a hozzátartozó Addenbrooke’s kórházkomplexum kutatói, a gyermek tumorokban 11 féle egyedi molekuláris ujjlenyomatot azonosítottak, amelyeket felhasználhatnak, hogy fejlesszék a vérteszteket, hogy segítsenek diagnosztizálni ezen rákokat.
Ez egy gyorsabb, még pontosabb módszerhez vezethet a rákok diagnózisában, és csökkentheti annak szükségességét, hogy a gyermekek sebészeti beavatkozáson menjenek keresztül, hogy egy napon diagnózist kapjanak.
A kutatást a Sparks (gyermekbetegségeket kutató alap) és a Cancer Research UK jótékonysági szervezetek finanszírozták.
Egy évben csaknem 1600 gyermeket diagnosztizálnak rákkal az Egyesült Királyságban. Ezek a rákok hajlanak arra, hogy felnőttekben máshogyan viselkedjenek és ezért különböző bánásmódokat igényelnek.
A kutatók felfedték a daganatok által hagyott ujjlenyomatokat, miután analizálták a gyermekek vérmintáját, amikor őket rákkal diagnosztizálták. Molekulák után kutattak, amelyek a géneket ki- és bekapcsolják – ezek az úgynevezett mikroRNS-ek – hogy megtalálják a közös láncszemet a változások között a különböző daganatoknál.
Különösen egy olyan nagyon speciális ujjlenyomatot, ami azonosít több különböző fajta neuroblastomát, egy olyan fajta gyerekkori ráknál találták, ami egy fajta idegsejtből fejlődik. Az Egyesült Királyságban minden évben a betegségnek körülbelül 100 új esete jelentkezik.
A kutatás felvetette, hogy különböző típusú tumorokat azonosíthatunk használva a vértesztet, amely felismeri az egyedi ujjlenyomatokat amiket a daganatok produkálnak.
A vezető kutatók a Cambridge-i Egyetem és a hozzátartozó Addenbrooke’s kórház munkatársai, Dr. Matthew Murray és Professzor Nicholas Coleman voltak. Dr. Murray elmondta: „A rák diagnózisa gyakran a gyermeket és a családját is feldúlja, és a vizsgáltok sora kiborító lehet. Reméljük ez a friss kutatás oda vezet, hogy fejlődnek a nem beavatkozással járó vizsgálatok, amelyek gyorsabbak, pontosabbak és kíméletesebbek, átalakítva a rákdiagnosztizálás módját a jövőben.”
„Javíthatja a diagnózist a szövettani mintavétel helyett használt vérteszt- olyannyira, hogy az eredmények egy óra alatt meglehetnek, nem pedig napok vagy hetek alatt. Mielőtt azonban az ilyen vizsgalátatot be lehetne építeni a klinikai gyakorlatba, most fontos, hogy ezeket a felfedezéseket hitelesítsék nagyobb független tanulmányok.”
Dr. Julia Ambler a  Sparks kutatási igazgatója elmondta: „Nagyon örülünk, hogy sikerült finanszírozni a projektet, amely remélhetőleg odavezet, hogy sokkal gyorsabb lesz diagnózis és a kezelés a gyermekkori rákok esetében, amely magában rejti annak a lehetőséget, hogy minden évben több száz gyermeknek és a családjaiknak hozzon gyógyulást. Ez a projekt egy igazán izgalmas színpad és várjuk azt, hogy megnézhessük az eredményeket a következő lépésről. „
Professzor Nic Jones (Cancer Research UK) vezető kutató elmondta: „Ezek a korai eredmények reményekkel kecsegtetnek, hogy egy napon egy vérvizsgálatot arra használhatnának, hogy diagnosztizálja ezeket a rákokat. Ez a kutatás az első lépés egy olyan potenciális teszt felé, ami nagyon izgalmas volna, de több munka szükséges, hogy kész legyen, mielőtt látjuk ezt a klinikai gyakorlatban.
„Hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a diagnózis és a kezelés a gyermekrákok esetében sokkal kíméletesebb lesz a jövőben sürgősen szükséges. A felépülés a gyermekkori daganatokból az utóbbi évtizedekben följött 10-ből 8-ra – muszáj folytatnunk a megtett lépéseket ezen a területen. Szükségünk van rá, hogy biztosak legyünk benne, hogy még több gyermek éli túl, és kevesebb mellékhatása lesz a kezelésüknek.”

 

A képen egy emberi limfocita elektronmikroszkópos képe

medicalxpress.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top