Close

Emléknappal tisztelegnek Radnóti előtt a Pannon Filharmonikusok

Pécs, 2014. október 28., kedd (MTI) – Emléknapot szerveznek a Pannon Filharmonikusok Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából: a hangversenyt, filmvetítést, irodalmi beszélgetést és kiállítást is magába foglaló eseménysorozatra november 9-én Pécsett, a Kodály Központban kerül sor.

 
A zenekar kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hangversenyen Európában nyilvánosan először a Pannon Filharmonikusok előadásában csendül fel a holokausztban elhunyt Nádor Mihály Hegedűverseny című alkotása azok után, hogy az „évtizedekre eltemetett” művet a közelmúltban sikerült fellelni.
A Hegedűverseny másfél évvel ezelőtt a New York-i Carnegie Hallban és idén tavasszal a budapesti Zeneakadémia zártkörű koncertjén volt hallható. A concerto szólistája, akárcsak New Yorkban, Pécsen is Kelemen Barnabás hegedűvirtuóz lesz – tették hozzá közleményükben. 
Az este középpontjában Vajda János A la recherche… című zeneművének ősbemutatója áll, melyet Radnóti Miklós naplórészlete és utolsó versei ihlettek. A narrátorra és zenekarra írt szimfonikus költeményt a szerző a Pannon Filharmonikusok felkérésére, kifejezetten erre az alkalomra komponálta. A műben narrátorként Rátóti Zoltán színművész közreműködik.
Az emlékhangverseny műsorát Karl Amadeus Hartmann német szerző I. szimfóniája zárja, amely a holokauszt áldozatainak emlékét idézi meg – fűzték hozzá.
A zenekar jelezte: az emléknapon a holokauszt emlékév keretében megvalósuló koncert mellett több színvonalas programra is várják az érdeklődőket.
A hangversenyteremben délután Rick King amerikai rendező Erőltetett menet című filmjét vetítik, amelyben egy amerikai fiatal szemszögéből ismerhetők meg Radnóti utolsó napjai. 

Radnóti költészetének a holokauszt-irodalomhoz való kapcsolódásáról Szilágyi Zsófia, Milbacher Róbert és Kisantal Tamás irodalomtörténészek beszélgetnek, ugyanitt részletek hangzanak el a költő idén elhunyt özvegye, Gyarmati Fanni naplójából. Az eseményeket Bujtor Balázs hegedűjátéka kíséri.
Alpern Bernadett fotóművész Used Stones című kiállításán olyan zsinagógaépületek láthatók, melyek a zsidóság elhurcoltatása miatt kiüresedtek, elvesztették eredeti funkciójukat, s ugyan hétköznapi épületekként, de a holokauszt mementójaként tekinthetünk rájuk.
Az emléknapon a Kodály Központ különböző helyein folyamatosan hallgathatók és olvashatók Radnóti Miklós versei – írta a Pannon Filharmonikusok zenekar.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top