Close

Török napot rendez ma a közmédia

Budapest, 2014. október 29., szerda (MTI) – Vendégségben Törökország címmel tematikus napot tart ma a közmédia. Az egész napos műsorfolyamban számos érdekességgel találkozhatnak a nézők, például Törökországban készült riportok segítségével ismerkedhetnek meg az országgal, annak jelentős gazdasági fejlődésével, emellett szó lesz az oktatási és kulturális kapcsolatokról.

A közmédia számos műsorában találkozhatnak a nézők és a rádióhallgatók török témájú műsorokkal. Az M1 magazin- és hírműsoraiban kiemelt helyet kapnak a török társadalommal, kultúrával és gazdasággal kapcsolatos témák nemcsak a stúdióvendégek révén, hanem a közmédia stábja által Törökországban forgatott bejátszások, riportok segítségével is.
 
Szó lesz a két ország oktatási kapcsolatairól is, hiszen számos török diák tanul nálunk, de sokan a török felsőoktatásban ismerkednek Magyarországgal és a magyar nyelvvel. Emellett magyar diákokat is találni török egyetemeken. A tematikus napon bemutatják a magyarországi törökfürdőket, szó lesz az I. Szulejmán szultán türbéje utáni szigetvári kutatásokról és megismerkedhetnek a nézők a magyar-török együttműködésben felújított pécsi török emlékekkel is.
 
A műsorfolyamban foglalkoznak még török festőművészek bemutatásával és szó lesz a novemberi isztambuli könyvvásárról, amelynek Magyarország a díszvendége. Látható lesz egy beszélgetés Mészöly Kálmánnal, aki 1985-ben a török válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, majd a Fenerbahce edzőjeként is dolgozott.
 

A tavaly átadott budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézetből jelentkeznek majd 14 óra 25 perctől élő adással a Duna csatornán. A tavaly átadott központban a beszélgetések mellett bemutatják az ebrut, a török tradicionális festési technikát, a török közmédia, a TRT szakácsa jellegzetes török ételekkel ismereti meg a nézőket, emellett vetítenek egy dokumentumfilmet is, amely öt török-magyar család történetét, mindennapjait mutatja be.
A tematikus nap műsorvezetője Kalocsai Andrea lesz, a műsorfolyam pedig egy török játékfilmmel zárul. A televíziós csatornák mellett a Kossuth Rádió kínálatában is kiemelt helyet kapnak a török témák.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top