Close

Pozsony díszpolgára lett a cseh Karel Gott

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prága/Pozsony, 2014. október 29., szerda (MTI) – Pozsony díszpolgára lett Karel Gott, az egyik legnépszerűbb cseh énekes, Prága „aranycsalogánya”.

 
A díszpolgárságot adományozó oklevelet és a szlovák főváros jelképes kulcsát Milan Ftácnik pozsonyi főpolgármester kedden este adta át a Szlovákiában is rendkívül népszerű cseh énekesnek. 
Pozsony önkormányzata ezzel kívánta elismerni Karel Gott érdemeit az egykori csehszlovák könnyűzene, valamint a cseh-szlovák kulturális kapcsolatok fejlesztése terén. Gott a kitüntetést 75. születésnapja alkalmából kapta.
„Pozsonyt második otthonomnak tekintem, hiszen ötvenöt éves énekesi karrierem több fontos állomása fűződik a városhoz” – jelentette ki az oklevél átvétele után az énekes.
 
Karel Gott egyik első nagy sikerét Pozsonyban érte el, amikor 1966-ban megnyerte a Pozsonyi Líra táncdalfesztivált. A győztes dalt (Mám rozprávkovy dom – Mesés házikóm van) a cseh művész szlovákul énekelte.
„Ma is köszönetet kell mondanom a szlovák közönségnek, amely annyi év után is hű maradt hozzám. Még a legjobb dal, a legnagyobb sláger sem ér semmit, ha azt a közönség nem ismeri és nem szereti” – mondta újságíróknak Gott, aki a héten új szlovákiai turnét kezdett, amelynek során egyebek között Pozsonyban, Zsolnán és Kassán lép fel.
Karel Gott előtt csak egy cseh állampolgár, Václav Havel egykori csehszlovák, majd cseh államfő kapott díszpolgári címet Pozsonytól. Havel 2009-ben vette át az oklevelet.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top