Close

Egy felmérés szerint a magyarokra a rövid távú megtakarítás jellemző

Budapest, 2014. október 29., szerda (MTI) – Bár az egy háztartásra jutó 3,3 millió forintos nettó pénzügyi vagyonnal Kelet-Közép-Európa középmezőnyébe tartoznak a magyarok, megtakarításaikban mégis a rövid távú szemlélet a jellemző – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. elemzéséből, amelynek eredményeit szerdán juttatta el az MTI-hez.

A takarékossági világnap alkalmából készített, magyar és nemzetközi statisztikákon alapuló kutatás megállapította: a tervezettség hiánya és a rövid távú szemlélet miatt sokan esnek el hosszabb távú, konkrét célhoz kötött megtakarítások után járó állami kedvezményektől, vagy a tőkepiacokon hosszabb távon elérhető jelentősebb hozamlehetőségektől – állapítja meg a CIG Pannónia elemzése.
 
Bár az elmúlt években folyamatosan gyarapodtak a magyar háztartások megtakarításai, az egy háztartásra jutó nettó pénzügyi vagyon – a vásárlóerő paritást figyelembe véve – az OECD tagországok átlagának alig egyharmada, a brit vagy az olasz átlag egynegyede. A régióban Magyarország az egy háztartásra jutó közel 3,3 millió forinttal megelőzi Szlovákiát és Lengyelországot, ahol 2,3 valamint 2,5 millió forintnyi összeget takarítanak meg, de lemarad Csehország és Szlovénia mögött, ahol 4,3 és 4,5 millió forintnyi összeget tesz ki az átlagos megtakarítás.
A megtakarítások szerkezete első ránézésre megfelel az európai átlagnak: magas, közel egyharmadnyi a készpénz és a betét aránya, de az egyre népszerűbb kötvények (8,6 százalék) és befektetési jegyek (10,6 százalék) is – írja a CIG.  
Az időtávot vizsgálva már jelentősebb a lemaradás. Nem csak a magas készpénz- és betéti állomány szolgál rövidtávú célokat, de a kötvényeken belül legelterjedtebb állampapírok közel kétharmada is rövid lejáratú, sőt, a befektetési jegyek esetén is a rövidtáv dominál – derül ki a CIG Pannónia elemzéséből. 
A rövid távú szemléletet mutatja az is, hogy a pénzügyi eszközök között az életbiztosítási díjtartalékok aránya 5 százalék, amely kevesebb mint a fele az európai átlagnak. 
Kimagasló, 54 százalékos a biztonságosabb, de alacsonyabb hozamú pénzpiaci alapokban elhelyezett vagyon aránya az összes befektetési alapon belül Magyarországon, míg az európai átlag csupán 12 százalék. Lengyelországban ez az arány 25 százalék, Szlovákiában 3 százalék. A hosszabb távon nagyobb hozamlehetőséget biztosító részvénypiaci befektetetési jegyek népszerűsége 5 százalékos részaránnyal messze elmarad a 37 százalékos európai átlagtól. Lengyelországban 27 százalék, Szlovákiában 10 százalék ez az arány – olvasható a CIG Pannónia közleményében.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top