Close

Mérséklődött a népességfogyás üteme

Budapest, 2014. október 22. – Mérséklődött a népességfogyás üteme 2014 első nyolc hónapjában, miután többen születtek és kevesebben haltak meg, mint az előző év azonos időszakában – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A jelentés szerint januártól augusztusig 59 627 gyermek született, ez 2,9 százalékkal több, mint 2013 első nyolc hónapjában. A halálozások száma 82 136 volt, ez 3,2 százalékos csökkenést jelent.
Ennek alapján 22 509 emberrel csökkent az ország népessége; ez 4363-mal kevesebb az egy évvel korábbi adatnál.
A születések száma az év hat hónapjában emelkedett, februárban és augusztusban viszont enyhe csökkenés volt tapasztalható az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legnagyobb mértékben, 9,4 százalékkal áprilisban nőtt a születések száma, ezt követően a júniusi 5,4 százalékos emelkedés volt jelentős. Összességében az év első nyolc hónapjában 1653-mal több gyerek született, mint 2013 hasonló időszakában, és ez 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 
 
A halálozások száma az év hét hónapjában kevesebb, májusban viszont 5,9 százalékkal több volt, mint 2013 megfelelő időszakában. Különösen a nyári hónapokban bekövetkezett visszaesés volt számottevő, amikor az egy évvel korábbi június-augusztusi időszakhoz képest átlagosan 6,4 százalékos mérséklődést regisztráltak. Az év első nyolc hónapjában 2710-zel kevesebben haltak meg, mint 2013 első nyolc hónapjában.
 

A házasságkötések száma az év első hat hónapjában folyamatosan meghaladta az egy évvel korábbit, de júliusban 3,1 százalékkal, augusztusban pedig 5,0 százalékkal elmaradt attól. A legnagyobb mértékben februárban emelkedett a házasságkötések száma, akkor csaknem 21 százalékkal több házasságot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Az év első nyolc hónapjában anyakönyvezett 27 462 házasságkötés 3,6 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket, 964-gyel többen kötöttek házasságot. 

A halálozások száma mérséklődött, a születéseké emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 4,1 ezrelékről 3,4 ezrelékre csökkent – tartalmazza a KSH jelentése.    Ezer lakosra 9,1 élve születés és 12,5 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,3 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,4 ezrelékponttal alacsonyabb volt 2013. január-augusztushoz viszonyítva. Ezer élve születésre 4,6 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,7 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.
 
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top