Close

Híres balatoni filmek, amiket vagy ritkán lehet látni, vagy nem lehet elégszer megnézni. A Nyitott Balaton őszi programsorozatában most ingyen!

Híres balatoni filmek, amiket vagy ritkán lehet látni, vagy nem lehet elégszer megnézni. A Nyitott Balaton őszi programsorozatában, a We Love Balaton segítségével most megnézheted őket ingyen. Azt is eláruljuk, hol vetítik majd ezeket a filmeket október 22. és november 2. között a Balaton több pontján, a helyi turisztikai egyesületek szervezésében

 

Liliomfi (1954)

A magyar színjátszás hőskora, ekhós kocsik, nagy cilinderek. Balatonfüredre vándorszínész társulat érkezik, aminek egyik tagja, a délceg Liliomfi beleszeret egy ott nyaraló professzor lányába. A vonzalom kölcsönös, de a társadalmi szokásokhoz mereven ragaszkodó nevelőatya hallani sem akar arról, hogy a lány egy csepűrágóhoz menjen hozzá. Itt jön a csavar: a professzor az unokaöccsét szánja a gyámleánya férjéül, aki egy és ugyanaz Liliomfival. A fiataloknak azonban ki kell játszaniuk az öreget, hogy egymásé lehessenek. Innentől jön a komédia. A Liliomfi a reformkori Balatonfüredre visz vissza az időben, ráadásul az eredeti darab szerzőjét is Szigligetinek hívják. Szigligeti Ede Liliomfija a magyar komédiaírás klasszikus darabja. Az 1954-es film pedig szintúgy klasszikus, Liliomfi szerepében a fiatal Darvas Ivánnal, Krencsey Marianne-nal, Soós Imrével és a korszak többi nagy színészével. A filmet ráadásul az egyik eredeti forgatási helyszínen, a badacsonyi Szegedy Róza Házban láthatod. Szervezők: Keszthelyi Turisztikai Egyesület, Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület

Itt láthatod:

Keszthely, Balatoni Múzeum, október 24. 15:00

Badacsony, Szegedy Róza Ház, október 25. 17:00; 19:00

 

 

 

 

Nyár a hegyen (1967)

Badacsonytomaj, nyár a legendás hatvanas években. Két fiatal, Mari és Komora egy idősebb úr, Szabó doktor közösen megveszik a Badacsony oldalában lévő bezárt kőbánya barakkjait, hogy ott művésztelepet hozzanak létre. Az idillre hamar árnyék vetül, mikor kiderül, hogy a doktor az ötvenes években munkatáborként működő bányában raboskodott. Ráadásul belefutnak a szintén Badacsonyban nyaraló Veszelibe, aki nem csak a tábor parancsnoka volt, de Szabó doktor régi ismerőse is.

A Nyár a hegyen megrázó erővel mutatja be, ahogy az ötvenes évek súlyos öröksége beszűrődött a hatvanas évek könnyed, felhőtlennek tűnő világába. A kemény diktatúrát megszenvedő öregek hurcolják a sérelmeiket, míg a kor fiataljai csak élni, szeretni akarnak, nem pedig arról vitázni, ki volt bűnös és áldozat. A Nyár a hegyen nem könnyű film. A maga nemében azonban nagyszerű alkotás, melyet a hazai és nemzetközi fesztiváldíjak bizonyítanak. Nem beszélve a nyári Balatont bemutató remek képekről.

Szervező: Balatongyöröki Turisztikai Egyesület

Itt láthatod:

Balatongyörök, Bertha Bulcsu Művelődési Ház, október 29. 18:00

 

Pogány Madonna (1980)

pogany madonnaA Tihanyi Apátság múzeumából ellopják a Pogány Madonna nevű ókori aranyszobrot, a tolvajt viszont holtan találják. A nyomozást vezető kétbalkezes Kardos doktor az épp szabadságon lévő kollégája, Ötvös Csöpi segítségét kéri, aki hatékony, de a munkamódszerei nem mindig felelnek meg a szabálykönyveknek. Innentől beindul a pofonláda, alacsonyan szállnak a stukkerek, amíg csak elő nem kerül a Madonna.

Amikor a másolat legalább olyan jóra sikerül, mint az eredeti: a Pogány Madonna a Bud Spencer-filmek „magyarítása”, mégis sokkal több és jobb lett, mint egy sima koppintás. A történet izgalmas és fordulatos, a filmes klisék működnek, Alkalmas, Feladat, Bajusz, Brikett, az öreg Matuska, Csík úr és Mr. P. Smith pedig klasszikus figurákká váltak. Nem lehet elégszer megnézni.

Szervezők: Balatongyöröki Turisztikai Egyesület, Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület

Itt láthatod:

Balatongyörök Hotel Panoráma, október 23. 20:00

Vonyarcvashegy, Zenit Hotel Balaton, október 28. 20:30

 

 

Csak semmi pánik (1982)

csak semmi panikAz Ötvös Csöpi-saga folytatása: Sajkodon egy értékes tárgyakat tartalmazó repülőgéproncsot emelnek ki a vízből, ám a kincses kazettát elrabolják. Felbukkan egy profi bűnbanda, akik az emberrablástól sem riadnak vissza, és egy német egy rejtélyes térképpel. Megint Ötvös Csöpinek kell rendet tennie, oldalán a kötelező kisgyerekkel, pedig az ellenfél még az erotikusan táncoló Medveczky Ilonát is beveti.

A Csak semmi pánik, ha lehet, még feljebb tekerte a Pogány Madonna-sikerfaktorát. A legjobb Ötvös Csöpi-filmben minden és mindenki benne volt: Matuska bácsi, bombamerénylet, kincs, gyilkosság, Kékszalag, Sybille Gudrat Alldorfból, Koncz Gábor, Djoko Rosic és Frenreisz Károly diszkós főcímzenéje. Az első három Ötvös Csöpi-film ráadásul kiváló kordokumentum, amik a dögös-nosztalgikus oldaláról mutatják meg a zimmer frei-korszakot.

Szervező: Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület

Itt láthatod:

Vonyarcvashegy, Zenit Hotel Balaton, október 31. 20:30

 

 

Zimmer Feri (1998)

cimmer feriFikász Feri, a piti vállalkozó menekülne a hatalmas adósságoktól, ezért kibérel egy balatoni üdülőt, hogy egy nyári szezon alatt egyenesbe hozza a dolgokat. Ehhez nem nagyon válogat a lehúzós-átverős vendéglátás eszköztárában. Eközben az üdülőjében a kötelező gyerekszereplőtől a német turistákon át Növényi Norbertig mindenki felbukkan.

Utáljuk vagy nosztalgiázunk? A Balaton Zimmer frei-korszakát nem tudjuk hova tenni. A kilencvenes évek közepén, a korszak hanyatlásakor forgatott Zimmer Feri a gyilkos szatíra eszközét választotta, vizezett sörrel, rohadó hússal és groteszk cselekménnyel. Így még nevetni is lehet azokon a valóban roppant kínos jelenségeken, amikből ma már szerencsére egyre kevesebb akad a Balatonnál.

Szervezők: Balatonszárszói Turisztikai Egyesület és József Attila Emlékház, Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület, Keszthelyi Turisztikai Egyesület, Balatongyöröki Turisztikai Egyesület

Itt láthatod:

Balatonszárszó, József Attila emlékház, október 24. 18:00

Vonyarcvashegy, Zenit Hotel Balaton, október 24. 20:30 Keszthely, Balatoni Múzeum, október 25. 15:00

Balatongyörök, Hotel Panoráma, október 27. 20:00

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top