Close

A kamerás gyilkos – Thomas Glavinic osztrák író Budapesten

Budapest, 2014. október 16., csütörtök (MTI) –  Magyarul nemrég megjelent, A kamerás gyilkos című, Gryllus Dorka főszereplésével filmen is feldolgozott regényét mutatja be az osztrák középgeneráció egyik legismertebb írója, Thomas Glavinic pénteken Budapesten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„A bécsi Wagner házaspár húsvétkor meglátogatja stájerországi barátait. Röviddel Wagnerék megérkezése után bukkannak fel az első, bizonytalan híresztelések a médiában arról, hogy a házigazdák lakóhelyének közelében kettős gyerekgyilkosság történt. Nem sokkal később kiderül az is, a tettes videóra rögzítette a gyilkosságokat, és a videofelvételt lejátssza az egyik német kereskedelmi televízió” – ál az Európa Könyvkiadó által megjelentetett A kamerás gyilkos ajánlójában. 

Elekes Dóra, a kötet szerkesztője az MTI-nek elmondta, Glavinic számára ez a bűnügyi regény hozta meg az igazi áttörést, amivel elnyerte a kritikusok elismerését és a műfaj legfontosabb német elismerését, a Friedrich Glauser-díjat. 
Glavinic azért érdekes szerző, mert folyton új utakat keres: az Európa gondozásában korábban már megjelent, A vágyak élete című kötete álomszerű és szürreális, szaggatott narratívával beszél a vágy, a szorongás, a szerelem és a bűn természetéről, míg A kamerás gyilkos sokkal szikárabb narrációval, de a bűnügyi regényekhez illő fordulatokkal köti le az olvasót – fűzte hozzá a szerkesztő. 
A kamerás gyilkos alapján osztrák-magyar-svájci koprodukcióban, Gryllus Dorka főszereplésével Pejó Róbert forgatott filmet, amelyet a 2010-es Filmszemlén mutattak be Magyarországon Látogatás címmel.
A bűnügyi regényt pénteken este az Alexandra Pódiumon mutatja be Thomas Glavinic Bajomi-Lázár Péter médiakutató, Kurdi Imre fordító és Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa részvételével.
Thomas Glavinic szombaton a Budapest Transzfer nemzetközi irodalmi és társművészeti fesztivál vendége lesz; a Petőfi Irodalmi Múzeumban délután kezdődő, Átutazók című beszélgetés résztvevői Thomas Glavinic, Andreas Neumeister német író és Térey János költő, drámaíró.
 
 
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top