Close

Több tíz millió dollárt hozhatnak Andy Warhol dívákat megörökítő portréi

New York, 2014. október 10., péntek (MTI) – Több tíz millió dollárért cserélhetnek gazdát Andy Warhol legendás dívákat, köztük Elizabeth Taylort, Brigitte Bardot-t és Debbie Harryt megörökítő portréi a Sotheby’s aukciósház novemberre meghirdetett New York-i árverésein.

 Az érdeklődők az amerikai pop-art  művész nem kevesebb mint hét  nőportréjára licitálhatnak a kortárs  alkotásoknak szentelt november 11-  12-i árveréseken. A mind különböző  megbízóktól származó alkotások  leütési árát 1 és 30 millió dollár közé  becsülik – adta hírül az artnet  hírportál. 
 A Warhol-rajongóknak az 1963-as Liz  (Early Colored Liz) című alkotás  megszerzéséért kell majd leginkább  a zsebükbe nyúlniuk. Alexander  Rotter, a Sotheby’s kortárs  műalkotásokkal foglalkozó vezető  munkatársa szerint az aukciók  világában most debütáló Taylor-  portré leütési ára a 30 millió dollár  (7,3 milliárd forint) körül lesz. A  filmcsillagot zöld háttér előtt, élénk  színű szemhéjjal és vörös ajkakkal  ábrázoló képet csak ritkán láthatja a  nagyközönség. 
 A szakember szerint az árverésre  bocsátott alkotások egy része az  érintett hírességek legismertebb  portréi közé tartozik. Mint elmondta,  mindig nagy örömöt jelent, ha  Warhol akár egyetlen „nője” is  felbukkan egy szezonon belül, így a  mostani sztárkavalkád kétségtelenül  egyedülálló ajánlatnak számít.
 Az érdeklődők egy 1974-es Brigitte  Bardot-portréra, továbbá Marilyn  Monroe, Jacqueline Kennedy, Judy  Garland, Debbie Harry és Sao  Schlumberger egy-egy arcképére is  licitálhatnak. A szakértők 10-15  millió dollár közé taksálják a Bardot-  portré és 2,5-3,5 millió dollár közé a  Blondie együttes ikonikus  énekesnőjét, Debbie Harryt  megörökítő 1980-as portré leütési  árát. 
 A novemberi aukciók  legfigyelemreméltóbb darabjait  hétfőtől láthatják az érdeklődők  Londonban. 
 
 
 
 
 
 
 
   
     
     
 MTI
  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top