Close

Ökológiai dombágyásokkal a vegyszermentes jövőbe!

A Kormányzat támogatja Civil kezdeményezésünket, immár közvetlen életterünkben a vegyszermentes hobbikertek kialakításában is.

2012-ben indított mozgalmunkhoz a „Civil Kezdeményezés a Magyar Bioélelmiszerekért” sokan csatlakoztak, termelők és fogyasztók, majd a Földművelésügyi Miniszter is fogadott minket. 2014 elején több kérésünk bekerült az azóta elkészült Nemzeti Ökológiai Stratégiába.

 

Most örömmel hallottuk, hogy a Földművelésügyi Minisztérium kampányt indít az otthoni kiskertekben történő zöldség-gyümölcs termelés népszerűsítésére, méghozzá vegyszermentes formában!

Ennek része lesz többek között ingyenes oktatás és vetőmagosztás is.

Az elmúlt évtizedekben még a vidéki kertekből is képesek voltak „gyep-tuja” öko sivatagokat” létrehozni lelkiismeretlen kertépítő cégek és sajnos a magyarok elfogadták azt az elvet, hogy a kertünk legyen a lakás kiterjesztése, melyet tuja sövény zár el a külvilágtól és az egészet gyepszőnyeg borítja. A vegyipari multik ezen keresztül nagyon sok vegyszert tudtak ránk erőltetni, amelyek mesterségesen kiölték az életet a kertből. Mindannyian ismerjük a speciális gyep műtrágyákat, gyomirtókat, rovarölőket, gombaölőket. Az utóbbi években a nem őshonos tujákat is egyre több betegség támadja meg, így azokra újabb és újabb vegyszereket lehet eladni, amelyeket saját életterünkbe szórunk nagy mennyiségben, veszélyérzet nélkül!

Ugyanezeket a mérgeket a nagyüzemi mezőgazdaságból lassan kiszorítják, mert sorban derül ki róluk, hogy ártalmasak. Vannak közöttük bizonyítottan rákkeltőek, magzatkárosító hatásúak és sok, amelyről még csak gyanítják, mit okozhat… Védjük az egészségünket és legalább az otthonunkba ne engedjük be ezeket a vegyi anyagokat!

Alakítsunk ki ökológiai kerteket!

Egy egészséges megoszlású kertben helyet kap az esztétika, a kikapcsolódás, de az élelmiszer termelés is. Ezek aránya természetesen az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően eltérő.

Meg kell találni a használóknak megfelelő egészséges arányt és összhangot. A kert adottságai (méret, alak, elhelyezkedés, stb.) ugyan befolyásolják az alakíthatóságot, de soha nem zárják ki a teljességet. Egészen kicsi és szélsőséges adottságú ingatlanokon is létrehozhatunk funkcionális egységet. Néhány fűszernövény, egy gyümölcsbokor, törpe gyümölcsfa, csüngő zöldség, egy kis asztal-székkel és néhány dísznövény akár egy balkonon is elfér, akinek tehát ennél nagyobb helye van, az biztosan ki tud teljesedni!

A valódi friss (szedés után szinte azonnal elfogyasztott), vegyszermentes zöldség lenne élettanilag a legfontosabb, ezt azonban csak saját kertünkben tudjuk előállítani. Ezekben olyan élő növényi enzimek vannak jelen, melyeket az egész világon kutatások ezrei vizsgálnak és tartanak hatékonynak különböző betegségek elleni küzdelemben. Az élő ez esetben azt jelenti, hogy a növény leszedése után közvetlenül, nyersen fogyasztják.

Mi megpróbáltuk megoldani ezt a komplex problémát és kifejlesztettük speciális magasított ökológiai dombágyásunkat: A kertépítészet divatos magas ágyását ötvöztük az ökológiai gazdálkodás legintenzívebb termelési formájával, a dombágyással. Ily módon elérhető, hogy akár szennyezett városi talajon, rendkívül kis felületen, gyógyító hatású, vegyszermentes élő növényi táplálékot állíthassunk elő.

 

Székely Gyöngyvér

www.bio-gazdabolt.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top