Close

Kiállítás tiszteleg Göncz Árpád műfordításai előtt

Göncz Árpád, a műfordító címmel nyílt kiállítás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK) csütörtökön abból az alkalomból, hogy ötven éve jelent meg Göncz Árpád első fordítása, Aldous Huxley Szombat délután című novellája.

Gulyás András, Göncz Árpád volt köztársasági elnök titkárságvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a tárlaton tíz tárlóban Göncz Árpád legfontosabb műfordításai és azoknak címlapjai láthatók. Az érdeklődők emellett számos fényképet is láthatnak, amelyek dedikálások, programok során, például A Gyűrűk Ura filmtrilógia bemutatóján készültek. A kiállításon olvasható a műfordításokat felsoroló bibliográfia is, amely 266 címet tesz ki – tette hozzá.

Göncz Árpádot a legtöbben a Tolkien-mű fordítójaként ismerik, holott a világirodalom számos klasszikusa az ő tolmácsolásában olvasható. Nevéhez fűződnek többek között John Updike és William Faulkner legfontosabb műveinek a fordításai. Az általa fordított szerzők között van Ernest Hemingway, Agatha Christie, William Golding, Mary Shelley, W. Somerset Maugham, Susan Sontag, Vance Packard, Alan Sillitoe, Thomas Wolfe, D. H. Lawrence, Yehudi Menuhin, Arthur C. Clarke, J. D. Salinger, Edgar Allan Poe, Truman Capote, Kurt Vonnegut, Peter Schaffer vagy például E. L. Doctorow Ragtime-ja, amelyből film is készült. A híres filmzenét Darvas Ferenc zeneszerző, zongorsta idézte fel a megnyitón.

Gulyás András érdekességképp megemlítette, hogy Göncz Árpád fordított Bajcsy-Zsilinszky Endrét is, akitől az angolul megjelent Erdély, a Múlt és a Jövő című művét ültette át magyra nyelvre.

A kiállítást Mender Tiborné, az OIK főigazgatója nyitotta meg, Lator László és Bart István méltatták a fordítói életművet, Bálint András a Göncz-fordításokból olvasott fel.

A Göncz Árpád Alapítvány és az OIK közös kiállítása október 31-ig látogatható.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top