Close

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2014”

Idén is a Turizmus Világnapjához kapcsolódva adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, ezúttal a Természettudományi Múzeumban.

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja címet a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont nyerte.  Második lett a Királyréti Látogatóközpont, a harmadik helyen pedig a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum végzett.
A tanösvények közül megosztott első helyezett lett a gemenci Molnárka tanösvény és a szalafői Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény, a harmadik pedig a Baláta-tónál kiépített stégrendszer, a Dr. Marián Miklós sétány.
Az idei évben különdíjakat is kiosztottak, mégpedig a leginnovatívabb létesítményeknek. Látogatóközpont kategóriában a Katica Tanya Élményközpontot díjazták. Tanösvény kategóriában a Királyréti tanösvény és a kámi Jeli Varázskert tanösvény részesült a különdíjban.
A díjakat dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára, Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője és Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át.
A FUTURA Élményközpontot a Flesch Károly Nonprofit Kft. üzemelteti, és négy szinten a négy őselem tematikájára épülő kiállítást tár a látogató elé. A Királyréti Látogatóközpontot a Duna-Ipoly Nemzeti Park működteti, és a Börzsöny megannyi szépségét hozza elénk. A Tisza-tavi Ökocentrum új dimenzióban mutatja be a Tisza-tó és környezete állat- és növényvilágának értékeit. Egyedi attrakciója Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere.
A gemenci Molnárka tanösvény interakítv módon ismerteti meg az ártéri erdő kincseit, a szalafői tanösvény az őrségi gyümölcstermesztés hagyományaiba enged betekintést, a kaszói sétány pedig a fokozottan védett Baláta-tó különleges természeti értékeit mutatja be.
A különdíjas Katica Tanya a Somogy megyei Zselic szívében egy 10 hektáros élményparadicsom kisgyermekes családok számára. A 2,9 kilométer hosszú Királyréti tanösvény a Börzsönyben kilenc állomásból álló útvonalán ismerteti meg a látogatót az erdő és a tavak világával. A Jeli Varázskert tanösvény a vakok és gyengénlátók, valamint a mozgássérültek számára teszi élményszerűvé a kámi Jeli arborétum felső parkjának meglátogatását.
 „Az év ökoturisztikai létesítménye” pályázatot közösen írta ki a Földművelésügyi Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt.. A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások) pályázhattak látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.
Összesen 18 pályamunka érkezett az ország különböző tájairól. Az elbírálásnál fontos szempont volt, hogy mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, így pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, a nyújtott valódi és hiteles élményeket valamint a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is.  
Szöveg és kép: Bognár Mária 

 

                                    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top