Close

Juncker oktatásügyi, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosnak jelöli Navracsicsot

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja Navracsics Tibort.
Az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja kinevezni Navracsics Tibort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke – derül ki a brüsszeli testület által szerdán délben közzétett közleményből.


E szerint a magyar biztos a bizottság kulturális és oktatási, továbbá a foglalkoztatási, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatósága és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat munkájára támaszkodhat majd, emellett pedig ő fog felelni a Munkavédelmi és -Egészségügyi Ügynökséggel, a szakképzések továbbfejlesztéséért felelős központtal, a munka- és életkörülmények javításán dolgozó alapítvánnyal és az Európai Képzési Alapítvánnyal fenntartott kapcsolatokért.

A francia Pierre Moscovici lett a gazdasági és pénzügyi biztosi poszt várományosa, aki a vámügyeket is felügyeli majd, a brit Jonathan Hill a pénzügyi szolgáltatásokért, a német Günther Öttinger a digitális gazdaságért felel majd biztosi tisztségében Juncker javaslata szerint.

A EB-nek hét alelnöke lesz, akik az Európai Unió kiemelt területeit irányítják majd.

A biztosokat a kormányok jelölték, a testület jövőbeni munkaszervezését ismertetendő pedig Juncker megjegyezte, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy biztosokká válnak, ezek a politikusok nem az országaikat képviselik. A posztokat nem a tagállamok kapják – tette egyértelművé Jean-Claude Juncker.

Korábban több találgatás is napvilágot látott, több, hitelesnek vélt szervezeti ábra is kiszivárgott, amelyek állítólag a luxemburgi politikus vezette testület majdani felállását mutatták be. Ezek valódiságát hivatalos forrásból Juncker szóvivői következetesen cáfolták, mondván: az előkészítés folyamán akár egy nap alatt is több tucat változat készült arról, hogyan szervezze meg Juncker a testület munkáját. Navracsics Tibort az egyik ilyen kiszivárgott ábra kereskedelmi, egy másik pedig vámügyi biztosként azonosította, a oktatásügyi, kulturális, ifjúsági és állampolgársági tárcával viszont egyik sem hozta összefüggésbe a magyar politikus nevét, sőt ezek az ábrák nem is tartalmaztak ilyen portfóliót.

 

***

DK: Navracsics a leggyengébb posztot kapta

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint az új Európai Bizottságban Navracsics Tibor a leggyengébb posztot kapja azzal, hogy oktatási és kulturális biztosnak jelölték – közölte az MTI-vel Gréczy Zsolt szóvivő.
Gréczy Zsolt, a párt szóvivője úgy fogalmazott: egy rossz kormány rossz jelöltjeként Navracsics Tibor a 28 tagállami jelöltből „a leggyengébb láncszem lett”, a külügyminiszternek gyakorlatilag üres portfólió jutott, mert az Európai Uniónak sem közös kulturális, sem közös oktatáspolitikája nincs, ezek a területek ugyanis hagyományosan és tartósan a tagállamok hatáskörébe tartoznak.

Navracsics Tibor így semmilyen feladatot, hatáskört és befolyást nem kapott és „mivel eddig is Európa ellen dolgozott”, most olyan feladatot bíztak rá, amelynek semmi köze Európához – folytatta értékelését a szóvivő. Azt mondta: mivel Navracsics Tibor igazságügyi miniszterként főszerepet vállalt a „magyar jogállam lebontásában”, sem az Európai Parlament baloldali frakciója, sem a DK képviselői nem támogatják a kinevezését. Gréczy Zsolt azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy „vonja vissza vállalhatatlan pártkatonáját”.


Jobbik: Navracsics szerepe a magyar lobbitevékenység hiányát mutatja

A párt szerint Navracsics Tibor oktatási, kulturális, ifjúság és állampolgársági biztosi jelölése jól mutatja a magyar diplomácia súlyát, lobbierejét, illetve ezek hiányát.

Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője, a külügyi bizottság alelnöke az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy ez a poszt „nem túl fajsúlyos”, technikai jellegű pozíció, és olyan területekért felel majd, amelyekre az uniónak közvetlenül nincs ráhatása. Összevetve más uniós országok jelöléseivel Magyarország lemaradt, Szlovénia a közlekedésért és energiapolitikáért, Lengyelszország pedig a belső piacokért felelős biztosi delegálást kapta – közölte.

A Jobbik reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Navracsics Tibor el tudja érni: ne a liberális értékek erősödjenek, hanem az unió valós kulturális értékei szilárduljanak meg. Hozzátette: remélik azt is, hogy Navracsics Tibor meg tudja fordítani az országot érintő elvándorlást és megszünteti a fiatalokat nyugaton érintő negatív diszkriminációt.

Együtt-PM: nem veszik komolyan a magyar jelöltet

Navracsics Tibornak csupa olyan feladat jut, amelyek nemzeti hatáskörbe tartoznak – közölte a párt.
Az Együtt-PM szerint az, hogy Navracsics Tibort Európai Unió oktatásügyi, kulturális ifjúsági és állampolgári biztosának jelölték azt is jelenti, hogy nem veszik komolyan a magyar jelöltet, mert csupa olyan feladat jut neki, amelyek nemzeti hatáskörbe tartoznak. Jávor Benedek, a szövetség EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében azt írta, „a politikai perverzió kategóriájába tartozna”, ha megszavazná Navracsics Tibor kinevezését, ezért ezt nem is teszi.

Jávor Benedek a közleményben biztosnak nevezi, hogy a „főnöke” sorozatos unióellenes kirohanásai és saját eddigi tevékenysége miatt a meghallgatások nem ígérnek sok jót Navracsics Tibor számára. A civil társadalom felszámolására folyamatosan törekvő kormány minisztere erős ellenállásra számíthat a meghallgatások során, különös tekintettel a norvég civil alapot kezelő Ökotárs Alapítvány elleni, „egész Európát megrázó”, „megfélemlítő” rendőri fellépésre – értékeli Jávor Benedek, aki szerint a pozíció gyenge, „épp ahogy a jelölt”.


LMP: Navracsics stratégiailag fontos feladatot kapott

Schiffer András szerint az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős európai bizottsági biztosi poszt stratégiailag sokkal fontosabb, mint azok a feladatok, amelyekről a hírekben szó volt az elmúlt hetekben.
A társelnök azt viszont sajnálja, hogy a szocialista Kovács Lászlóhoz hasonlóan a magyar biztosjelölt újfent nem a saját kormányzati és közigazgatási tapasztalatainak megfelelő területre kapott felkérést. Navracsics Tibor portfóliójába fog tartozni az oktatás, miközben a második Orbán-kormány nevéhez fűződik a hazai oktatásból való pénzkivonás felgyorsulása – hívta fel a figyelmet. Arról, hogy Navracsics Tibor alkalmas lesz-e feladata ellátására majd akkor lehet véleményt formálni, ha megismerik a terveit – tette hozzá.

MSZP: „Orbán kapta a pofont, de nekünk, magyaroknak fáj”

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnököt és az általa működtetett rendszert minősíti az, hogy Navracsics Tibort az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja kinevezni az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerdán azt követően juttatta el közleményét az MTI-hez, hogy Jean-Claude Juncker Brüsszelben bejelentette az új szerkezetű uniós biztosi területekre vonatkozó javaslatát.

„Az, hogy csak ez a poszt jutott nekünk, nem minket, magyarokat minősít” – fogalmazott a pártelnök a közleményben. Szerinte nem Magyarországgal van a baj, hanem azzal, „amit a kormányfő művel: felrúgja az európai értékeket és a partnerség helyett a háborús szembenállást választja”.

Hozzátette: a külgazdasági és külügyminiszter része ennek a rendszernek, hiszen például nem emelte fel a szavát az uniós normákkal szembemenő alaptörvény elfogadásakor, és nem tiltakozott, amikor hazájában civilekre, civil szervezetekre támadt a rendőrség. Szerinte mindezek miatt sérülnek ismét Magyarország nemzeti érdekei.

Közölte: az MSZP valós nemzeti érdekképviselet akar, és a hatalom jelenlegi gyakorlóitól Brüsszelben is együttműködést és párbeszédet vár.

***

Fidesz-KDNP: Navracsics kiemelkedő jelentőségű feladatot kapott

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja üdvözli, hogy Navracsics Tibort az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős biztosi posztjára jelölték. A feladat kiemelkedő jelentőségű, hiszen meghatározó az európai fiatalok és így Európa jövője szempontjából – írta a képviselőcsoport az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
A közlemény utal rá, hogy az Európai Unióban közel 100 millió fiatal él, akiket a biztosi feladatok közvetlenül érintenek. Az elmúlt évek gazdasági válsága miatt fiatalok tízmilliói nem találtak munkát, az őket célzó programok sikeres megvalósítása meghatározó Európa jövője szempontjából, a kulturális és állampolgársági feladatok pedig az Európai Unió egész lakosságát érintő teendők – folytatódik.

Kiemeli a közlemény, hogy Navracsics Tibor több mint 20 éves egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik, „az ELTE népszerű tanáraként a mai napig aktív szereplője az oktatási rendszernek”. Személyében Jean-Claude Juncker olyan politikusra bízta a tárca vezetését, akinek személyes tapasztalata van az általa felügyelt területről. A biztosi feladatok nagy megtiszteltetést jelentenek, és Jean-Claude Juncker számíthat rá, hogy Navracsics Tibor sikeresen látja el majd feladatait – zárják a közleményt.


Navracsics testhezállónak mondta a neki szánt uniós tisztséget

Testhezállónak minősítette az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős EU-biztosi tárcát szerdán Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva Navracsics Tibor, akinek jelölését e tisztségre a nap folyamán jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
A jelenleg külgazdasági és külügyminiszteri tisztséget ellátó fideszes politikus elmondta: mostani pozíciójából adódóan külügyi vagy más, nemzetközi jellegű portfólióra számított, azonban most is folytatott egyetemi oktatói munkájához, valamint korábbi (közigazgatási és igazságügyi) miniszteri tevékenységéhez ez a terület is közel áll. Ez utóbbira utalva emlékeztetett a gyermekbarát igazságszolgáltatás beindítására, valamint a magyar közigazgatási ösztöndíj létrehozására.

Utalt arra, hogy eddigi szakmai tevékenységében folyamatosan jelen volt az ifjúságra való összpontosítás, számos általa felügyelt program kifejezett célja volt az, hogy az új nemzedékeket hozza helyzetbe a magyar közigazgatásban és a politikában.

Az oktatási, kulturális, ifjúsági, illetve állampolgársági ügyek tárcája olyan rokonterületekkel fog közös alelnök alá tartozni, mint a versenyképesség, a foglalkoztatáspolitika, illetve a digitális ügyek.
„Lehet, hogy az oktatásügy a belső piaci portfólióhoz képest gyengének minősül, azonban minden biztosi poszt annyit ér, amennyit kihozunk előle” – mondta Navracsics, hangsúlyozva: a pozíció rengeteg lehetőséget rejt magában újításokra, olyan innovatív megoldásokra, amelyek az Európai Uniót szolidáris közösséggé változtatják, és közelebb hozzák a polgárokhoz.

Az egész Európában és Magyarországon is rendkívül népszerű Erasmus-program távlataival kapcsolatos kérdésre válaszolva Navracsics Tibor utalt arra, hogy az EU közösségfejlesztési programjai közül a legjobban azok sikerültek, amelyek a fiatalokat célozzák meg.

„Az Erasmus és a különböző szakoktatási csereprogramok olyan befektetések, amelyek a jövőben térülnek meg” – hangsúlyozta, és hozzátette: Európában a szolidarításérzést a fiatalokon keresztül lehet tovább építeni, és „az Erasmus-program egyik oszlopa ennek”.

Az állampolgársági ügyek köre is fontos eleme lehet az európai politikai közösség építésének – utalt a magyar politikus biztosi tisztségének másik szakterületére.

Navracsics Tibor az Európai Parlamentben néhány hét múlva megrendezendő meghallgatásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem táplál illúziókat.

„Látom, hogy politikai ügyet akarnak csinálni az EP-meghallgatásból. Miután a személyemben nem találnak kifogásolni valót, ezért a hazámat, illetve azt a kormányt próbálják támadni, amelynek tagja voltam, illetve vagyok” – vélekedett a Navracsics Tibor. „Ha ez politikai ügy, akkor nyilván olyan lesz a végkimenetele is” – jegyezte meg.

Legfőbb feladatának most azt tekinti – hangsúlyozta -, hogy a parlamenti meghallgatáson sem szakmai, sem emberi szempontból ne találjanak benne kivetni valót.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top