Close

Vidékjáró – a vallási turizmus szolgálatában

A Vidékjáró különleges sajtótájékoztató keretében engedett bepillantást a szakrális műemlékeket és a szerzetesrendek turisztikai kínálatát népszerűsítő összefogásba. A tájékoztató stílszerűen a budapesti Kisboldogasszony (Egyetemi) templomban orgonahangversennyel vette kezdetét, majd a Pálos rend Papnövelde utcai könyvtárának meglátogatásával folytatódott. 

A Vidékjáró a szakrális vetületű tematikus napok mellett komplex vallási turisztikai csomagajánlatokkal és az Aliter Tours-sal közösen szervezett egynapos buszos utakkal igyekszik népszerűsíteni a vallási turizmust.
A hagyományt követve, a Pannonhalmi Főapátságban augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján gyógynövényáldással nyitják meg a Gyógynövények Hetét, amelynek fő helyszíne a főapátság gyógynövénykertje. Idén is megrendezik a Kolostori termékek vásárát, ahol a három bencés apátság mellett a  premontrei és a kismarosi ciszterci nővérek mutatják be monostori termékeiket. Megnyitják a magyar Világörökségek utcáját is, ahol olyan világörökségi helyszínek képviseltetik magukat, mint Tokaj és Hollókő.
A másik nagy szakrális esemény az Ars Sacra Fesztivál, amelyet már nyolcadik éve rendeznek meg minden év szeptember harmadik hetében a zsidó-keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó művészeti alkotások bemutatásával. A Szakrális Művészetek Hetének programjait a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a koncertektől a színházi előadásokon át ingyenesen látogathatják az érdeklődők. Kiemelt eseménye a Nyitott Templomok Napja szeptember 20-án, amikor a különböző felekezetek templomai megnyílnak országszerte és a határokon túl.  
Vallási, szakrális értékeink megismerését hat gyalogos zarándokút is segíti, fix útvonallal, állandó jelzésekkel és szálláshálózattal: a Mária-út, a Magyar Zarándokút, a Szent Jakab zarándokút, a Gyöngyök útja, a Szent Erzsébet-út, és  a Szent Márton út. Ezek mindegyike egyénileg is járható. A hat út közösen működteti a Zarándokpont információs irodát Budapesten, a Horánszky utcai Párbeszéd házában.
A szerzetesrendek termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítésére hozott létre egy online adatbázist a Servitor pro Multis Kft. Ez honlapjukról Excel formátumban tölthető le.
Bognár Mária

 

                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top