Close

Kárpát-medencei magyartanárok konferenciája Gödöllőn

Az oktatás és a nemzetpolitika kapcsolatát elemezték kedden a Kárpát-medencei magyar nyelv és irodalom szakos tanárok gödöllői találkozóján.


    A Rákóczi Szövetség által rendezett ötnapos programsorozaton kedd délelőtt Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke a nemzetpolitika oktatási vonatkozásiról adott áttekintést. Előadásában kiemelte: a nemzet felemelkedésének, erőssé válásának legfontosabb záloga a jó színvonalú és szilárd értékrendű köznevelés.
    A határon túli oktatási feladatokkal kapcsolatban felidézte: 2012-ben elindult egy programsorozat, amely elsőként a külhoni magyar óvodások szüleinek elérését tűzte ki célul, majd a kisiskolások, idén pedig a felsősök éve zajlik. Hozzátette: a tervek szerint 2015 a szakképzés éve lesz, mert „nagyon nagy az érdeklődés iránta”.
    Pánczél Károly a további feladatok között említette a magyar nyelvű szakokon folyó oktatásnak és akkreditációnak a további támogatását, egy Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatási térség kialakítását. Azt mondta: az a cél, hogy a Kárpát-medence felsőoktatási intézményei egységes szerkezetben, egységes térségként legyenek kezelve ösztöndíjrendszerben, a szakkollégiumok erősítésében, az oktatók határon átívelő szerepvállalásában. Létre kell hozni egy naprakész katasztert, amely megmutatja, hogy a Kárpát-medencében milyen magyar nyelvű képzések vannak a különböző felsőoktatási intézményekben és kikből áll a tanári kar – közölte. Hozzátette: erősíteni kell az oktatói kart is, és „jó lenne, ha a nemzetközi kutatói pályázatokhoz a határon túliak is hozzáférhetnének”, ezért egy ilyen pályázati alapot kellene létrehozni.
    Az elnök a tervek között sorolta még a közös képzések létrehozását, a közös diplomát és mesterképzést is.
    Pánczél Károly kitért a Határtalanul program fontosságára is, amely határokon átívelve köti össze a magyar fiatalokat, és az a cél, hogy évente 80 ezer anyaországi fiatal jusson el a határon túlra. Hozzátette: ehhez hárommilliárd forint pályázati pénz szükséges, amit 2017-re el is szeretnének érni.

 

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top