Close

Eredményes helytállás a matematikai diákolimpián

Magyarország százegy induló ország közül tizenötödik lett az 55. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, Dél-Afrikában.

A magyar csapat gerincét a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulói alkották, közülük Fehér Zsombor aranyérmet, Ágoston Péter, Homonnay Bálint és Janzer Barnabás ezüstérmet, Maga Balázs pedig bronzérmet szerzett. Rajtuk kívül a győri Révai Miklós Gimnázium diákja, Di Giovanni Márk került a válogatottba, ő is egy ezüstéremmel térhetett haza. Átlagteljesítményük kereken 86% volt, amivel a 15. helyet szerezték meg. A csapat vezetői Pelikán József (Eötvös Loránd Tudományegyetem) és Dobos Sándor (Fazekas Mihály Fővárosi Gimnázium) voltak. 

A versenyt a Kínai Népköztársaság nyerte, ezzel folytatódik lenyűgöző szériájuk: 1999 óta csak első, vagy második helyen végeztek. A dobogóra rajtuk kívül az Egyesült Államok és Tajvan fért fel. Szembetűnő a délkelet-ázsiai fölény, az első tízből hat helyet eme térség országai szereztek meg. Románia, legjobb európai országként, csak 11. lett. Magyarország 15. helye így némiképp felértékelődik, mivel keleti szomszédunk és Hollandia (13.) után mi állunk a legjobban Európában. Németország a 16., Olaszország a 26., Franciaország a 45. helyen végzett. A tabella alján az afrikai országok kullognak: Elefántcsontpart, Tanzánia, Benin, Gambia és Ghána zárják a sort.

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát először 1959-ben rendezték meg, Romániában. A hetvenes évekig a szocialista országok vetélkedése volt, ebből az időszakból származik Magyarország 6 bajnoki címe is. 1980 kivételével minden évben megtartották, ma már a világ minden tájáról érkeznek csapatok a legrégibb tudományos diákversenyre. Minden résztvevő ország hat, 20 év alatti, egyetem előtt álló tanulót küldhet. A diákoknak hat, egyenként hétpontos matematikai problémát kell megoldaniuk. A csapattagok eredményeit átlagolják, ebből derül ki az adott ország végleges eredménye.

MTI nyomán Molnár Gergő István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top