Close

Súlyos aggályok a választások kapcsán

Az áprilisi országgyűlési választásokon súlyos gondokat tapasztalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet. Az EBESZ szerint a Fidesz-KDNP a maga javára változtatta meg az addigi választási szabályokat, amely véleménnyel a baloldali pártok is egyetértenek.

A szervezet friss jelentése alapján a kormánypárt többpárti egyetértés nélkül fogadta el az új választási törvényt, amely szerint az áprilisi voksolás is zajlott. Emellett nekik kedvezett a választókerületek újrarajzolása és a győztes jelöltek után járó töredékszavazatok intézménye is; utóbbival 6 extra mandátumot szerzett Orbán Viktor pártja. A tömegmédia is a 2010-es garnitúra maradását támogatta, a kampány költségvetése pedig továbbra is átláthatatlan.

Az elmarasztaló megjegyzéseknek még nincs vége: az EBESZ kifogásolta a nők alacsony, alig 10%-os parlamenti arányát, valamint a kisebbségi jelöltek teljes kimaradását is. A határon túli magyarok könnyen szavazhattak, de azok, akik állandó magyar lakcím mellett tartózkodnak vagy dolgoznak külföldön, nehezebben tehették meg ugyanezt. Ezzel a szervezet szerint sérült az egyenlőséghez való jog.

Emellett azonban a szavazás maga szabályszerűen zajlott le, nem tapasztaltak csalást a megfigyelők a szavazatok összegyűjtésénél és számlálásánál. Emellett üdvözölték azt is, hogy széles körű lehetőség nyílt ezúttal a jelölt- és listaállításra, valamint, hogy valós választási lehetőséget kínált a voksolás.

A tavaly megalakult, jogászokból álló Alapjogokért Központ a jelentés elemzése kapcsán számos pontatlanságra bukkant, amelyek véleményük szerint a jogszabályi környezet nem megfelelő ismeretén alapultak.

A baloldal is azonnal lecsapott a jelentésre, de ők erre, mint a kormány csalásának bizonyítása, tekintenek. A jelentés alapján pontosan ugyanazokat kifogásolta az EBESZ, amit az Együtt-PM már a választások lezajlása után kiemelt. Az MSZP tovább ment, szerintük a Fidesznek most már papírja is van arról, hogy elcsalta a választásokat. Közleményükben az is olvasható, hogy „a tisztességes választások hiánya az egész törvényhozási ciklusra árnyékot vet”. Úgy vélik, a fő kérdés most az, hogy a demokratikus ellenzék, vagyis a baloldali pártok, milyen választ képesek adni. Illetve hogyan tudják elérni, hogy 2018-ban övék legyen a parlamenti többség. A Magyar Liberális Párt a kormányzati propaganda erejét és a közmédia ez irányú támogatását emelte ki a jobboldal újabb kétharmados győzelmének okaként.

NOL, MTI nyomán Molnár Gergő István   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top