Close

XX. Jász Világtalálkozó

Az idén Jászapáti ad otthont a XX. jubileumi Jász világtalálkozónak
július 11-13. között. A jeles eseményt a hagyományoknak megfelelően a házigazda település és a Jászok Egyesülete közösen rendezi. A világtalálkozó fővédnöke: dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

A nyitónap tudományos konferenciával indul, Jászok a Magyar Hazában címmel. A rendezvény ünnepélyes megnyitója délután lesz.  Este lép fel a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda „Keletről jöttünk” című előadásával az Udvarszínpadon, majd ezt követően a vásártéren a Jászjákóhalmi Hagyományőrző Íjász Egyesület tüzes íjászati bemutatót tart.
Szombat reggel az ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja a Kisboldogasszony Római Katolikus Templomban. Közreműködik Tálas Ernő a Svéd Királyi Opera tagja, a Jászapáti Egyházi Kórus és Réz Lóránt orgonaművész. Ezt követi a jász települések díszes felvonulása – Vágó Pál történelmi menet huszárokkal, lovasokkal, fogatokkal, történelmi zászlókkal, néptáncegyüttesekkel. A menetet huszárzenekar kíséri.
A díszünnepségen adja át az idei Jászságért díjat dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője, majd ünnepélyes ceremónia keretében, három ágyúszóval köszöntve beiktatják az új jászkapitányt.
Este a Csík Zenekar ad koncertet az Udvarszínpadon, de zenél még aznap este a Vad Fruttik zenekar és a Jászmagyarok Együttes is. Az éjszakai utcabálhoz a talpalávalót az Origó együttes szolgáltatja.
A zárónap a hagyományoknak megfelelően a gasztronómia és a sportolás jegyében telik. Délelőtt a szakiskola udvarán Babfesztivál és Jász Ízek Főzőversenye, a vásártéren pedig a jász települések csapatainak erő- és ügyességi próbája lesz. Ugyanitt déltől a Jászberényi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság és a jászapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltási és műszaki mentési bemutatóját láthatják az érdeklődők.
A háromnapos esemény helyszínei Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium belső udvarai, épületei, a Jászapáti vásártér, a Vágó Pál Múzeum és a Kisboldogasszony Római Katolikus Templom.
A rendezvény minden programja ingyenes!
Részletes információk a jaszvilagtalalkozo.com oldalon találhatók.
Bognár Mária

                            

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top