Close

Pannonhalma a levendula jegyében

A Pannonhalmi Főapátság területén június 27-én megkezdődött a Levendulahetek programsorozat, amely július 13-ig tart.
Ez idő alatt minden nap látogatható a gyógynövénykert és a levendula-lepárló műhely, de kedvező időjárás esetén bárki megtekintheti a levendulaszüretet is. Interaktív kézműves foglalkozásokat is beiktatnak. A programot a nyitónapon az Apnoe zenekar ingyenes koncertje is színesíti, július 11-én este pedig Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet, ugyancsak a Gyógynövénykertben.  
Az apátság Gyógynövényes teaházában az itt termelt gyógynövényes tea-készítmények megkóstolhatók, de csomagolt formában is megvásárolhatók. Gyógynövényes szörpöket is felszolgálnak. Az apátság egyedi termékei közül megvásárolható a különleges illatú levendulaszappan, a gyógyfüves mézek, csokoládé, és gyártanak levendulaszörpöt is. A VIATOR Apátsági Étterem a Levendulahetek alatt speciális, gyógynövényes ételeket is kínál.
A gyógynövényes programot össze lehet kapcsolni az ország ezen egyedülálló történelmi nevezetességének, épületegyüttesének a megtekintésével, a benne található ősi, gótikus apátsági templommal, gazdag könyvtárral.
Egyedülálló históriai értéke is van a Pannonhalmi Főapátság gyógynövény-termesztő és feldolgozó tevékenységének, hiszen ott már a 996-os alapítástól kezdve foglalkoztak ezzel a bencés szerzetesek. A kolostoruk melletti, 22 hektáros kertjük nagyjából az eredetivel azonos helyen terül el, így már több mint ezeréves múltra tekint vissza. Egy 1201-es hiteleshelyi oklevél is beszámol arról, hogy Szent Márton hegyén már a kezdetőktől fogva ispotály működött, ahol a szerzetesek a környék népének betegségeit is gyógyították.
A kert része egy ezernél is több növényfajt tartalmazó arborétum, mely csaknem 150 féle madár énekétől hangos. A gyógynövénykerti részt a IX. századi Sankt Gallen-i kolostor mintájára alakították ki. Tizenhat ágyását úgy helyezték el, hogy azok nemcsak a gyógynövénytermesztést szolgálják, de a látogatók, vendégek számára bemutatóhelyek is. Az itt termesztett 5 legfontosabb gyógynövény mellett a népi gyógyászat kellékei is helyet kaptak. Összesen 35 féle gyógynövény él itt.  Aki ide látogat, megtudhatja, hogy például a zsályának sebgyógyító hatása van, a menta pedig kitűnő hűsítő és nyugtató, a rózsaolaj csillapítja a fájdalmat, a citromfű pedig a depresszióra jó.
A növények közül kiemelkedő szerepe van a levendulának – nemhiába nevezték el a főapátság ezen tevékenységét népszerűsítő rendezvénysorozatot Levendulaheteknek. A sokhasznú növény kiterjedt, lila táblákat képez. Közismert molyűző hatása mellett virágjai gyógyítólag hatnak az alvászavarokra, idegességre, nyugtalanságra. A levendulát már a XVII. században termesztették, az első növényeket Németországból hozták. Ma 5,5 hektáron díszlik a növény. Szüretét először a francia fajtával kezdik, és az angollal fejezik be. E kettő közül a kisebb termetű és olajhozamú francia mégis az értékesebb. Évi 20-30 ezer tonna termésének kézzel történő leszüretelése, valamint feldolgozása, és a többi gyógynövénnyel való foglalatosság mintegy 600 környékbelinek nyújt munkát. Az éves levendulatermésből 100-150 liter olajat nyernek.  
A termesztett gyógynövényeket frissen vágva vagy szárított formában dolgozzák fel, illetve értékesítik. A ma készülő termékek nagyrészt még Reisch Elek bencés szerzetes 1735-ben írt könyve szerint készülnek, mely 600 receptet tartalmaz, köztük 50 gyógyteáét is, kenőcsök, alkoholos tinktúrák, fürdőszerek mellett.
További információ: www.bences.hu
                                                                                       Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top