Close

Szilvaország kincsei

Szatmár-Bereg nem tartozik a felkapott turisztikai régiók közé, pedig hazánk legkeletibb tájegysége rengeteg élményt rejt. Változatos tájai, a népi építészet templomai, haranglábai és gasztronómiai különlegességei hívnak felfedező útra. 

 
Vaja Szabolcs és Szatmár határán fekszik, Vay-ak ősi fészke. Várkastélya a XVII. században épült és az Alföld egyetlen reneszánsz várkastélya. Az egytraktusos, kétemeletes épületet többször is átalakították, miközben egy-egy saroktornyot építettek hozzá. 1964-től a Vay Ádám Múzeumnak ad helyet, a család leghíresebb tagjáról, Rákóczi udvari marsalljáról elnevezve. Számos kuruc és családi relikviát állítottak itt ki. Maga a nagyságos fejedelem kétszer is tanácskozott a haza sorsáról a várban. A vár második emeleti nagytermének mennyezetén látható freskó az 1396-os, vesztes nikápolyi csata azon jelenetét örökíti meg, amikor is a Vay-család egyik őse élete kockáztatásával mentette meg Zsigmond királyt, amiért is a család nemesi rangot kapott. A vajai református templom is a családhoz kapcsolódik, mivel évszázadokon át a
Vay-ak kegyúri temploma volt. A várkastélyt történeti kert és szoborpark öleli körbe.
Vásárosnaményt a Bereg kapujának is nevezik. A település a Tisza, a Szamos és a Kraszna folyók találkozásánál fekszik. A városka a Tomcsányi kastélyban ad otthont a Beregi Múzeumnak. Ennek többek között gyönyörű gyűjteménye van öntöttvas használati tárgyakból és kályhákból. A múzeumot egy polihisztor tiszteletes, Csiszár Árpád alapította, most egy külön teremben állítottak emléket neki. Szövéssel, hímzéssel kapcsolatos kiállítási tárgyak is láthatók itt, a beregi tájra oly jellemző keresztszemes hímzésekkel. Ezek színvilága hagyományosan piros-kék, de van piros-fekete változata is.
Két fürdőben is felüdülhetünk: a Szilva Termál- és Wellnessfürdőben és a gergelyugornyai városrészben levő Atlantika Vizi Vidámparkban. Előbbiben az élménymedencék mellett a gyógymedencék vize reumára és sok egyébre is gyógyír, utóbbiban csúszdázni is lehet. További fürdési lehetőség a fövenyes Tisza-parti szabadstrand.     
A város talán legfontosabb nevezetessége a műemlék református templom. Ennek negyedik, 1937-ben épített változata áll most, az elsőt még a XIII.-XIV. században építették, a másodikat 1610-ben, a harmadikat pedig 1798-ban emelték. Ezek bizonyos részei szerepelnek a legújabb épületben is. Vásárosnaményt segway-túra keretében is felfedezhetjük.
Tákos „mezítlábas Notre Dame”-nak is nevezett kis református, XVIII. századi templomáról nevezetes, mely a helyi népi építészet stílusában készült. A templom paticsfalú, zsindelyfedelű épület. 1784-ben nyugat felé bővítették, ekkor nyerte el mai formáját. A templom eredeti, 16 méteres, szoknyás, galériás, vízcsendesítős fa harangtornya 1767-ben épült. A mai, fazsindellyel fedett harangtorony 1948-ban létesült. A kis templom fő dísze 58 kazettából álló fa mennyezete, ezek mindegyike más, főként virágos díszítésű.
Az alig 600 lelkes Csaroda ugyancsak református templomáról nevezetes. Ez a XIII. század végén, késő román stílusban épült. Kőből építették, különleges, szegek felhasználása nélkül készült, kecses fa haranglábbal. Az épületet a Csaronda patak vize vesz félkörbe. A templom két részből áll, a téglalap alakú hajóból és négyzet alaprajzú szentélyből. Egykor az egész templombelsőt freskók díszítették. Ezeket a XVI. században, amikor a templom a református egyház kezébe került, lemeszelték, és népies, virágos festményeket festettek helyettük. A jelenlegi restaurált állapot mindkettőből mutat be részleteket, utóbbiból a külső falakon is láthatunk megmaradt részeket. A településnek tájháza is van, amely felidézi a korábban itt éltek életét.
Tarpáról mindenkinek Esze Tamás jut az eszébe. A kuruc vezér ebben a faluban született. Ez a település is túlnyomóan református vallású, így a központjában álló, XV. századi késő gótikus templom is ehhez az egyházhoz tartozik. Ezt 1795-ben átépítették, falusi viszonylatban tekintélyes magasságú, 45,5 méteres tornya is ekkor épült. Eredeti, tölgyfa ajtószárnya fölött a Báthory család sárkányos kőcímere látható. Táblás famennyezete 1782-ből való, 1981-ben a hajó északi falán három középkori faliképet találtak. További nevezetesség az Észak-Tiszántúl egyetlen épségben maradt szárazmalma. Az 1885-ben ácsolt építmény máig őrzi eredeti szerkezetét.
1924-ben alapított pálinka- és lekvárfőzdéjében készül a Tarpa pálinkacsalád, és a Fekete Macska ágyaspálinka. Az itt készült italokat meg lehet kóstolni és vásárolni a közelben lévő Szatmári Szilva Házában. A 250 éves parasztházban kiállítás is van a pálinkával és a szilvával kapcsolatosan, míg kertjében a térségben megtalálható szilvákból álló fajtagyűjtemény látható.
Kis kitérővel érdemes felkapaszkodni a 154 méter magas Nagyhegyre (Szőlőhegyre), amely lesüllyedt vulkáni kúp, és ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Kárpátok vonulataira.
Nagyart Szatmár kincses szigeteként hirdeti a falu határában álló tábla. A 729 lelket számláló településen Petőfi is megfordult. A község egyik házának falán egy 32 négyzetméteres kép hívja fel a figyelmet e kis falu nagy látnivalóira. Fő utcáját három csodás építmény is díszíti. A Luby kastélymúzeum több termében interaktív játékok, Erdélyi Tibor fafaragó kiállítása, kertjében színpompás rózsák sokasága várja az érdeklődőket.
Kerékpárral is elindulhatunk a vidék felfedezésére. A Tisza védtöltésén tekerve gyönyörködhetünk a tájban, de időnként érdemes leszállni a drótszamárról és lesétálni a folyó mellékágaihoz. A kanyargó Tisza és a hívogató part szépségét a még Európában is újdonságszámba menő elektromos meghajtású, köralakú BBQ hajóról is élvezhetjük, felfedező utunk végén pedig egy grillpartit is csaphatunk rajta.
Szöveg és kép:  Bognár Mária

 

                                                                  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top