Close

EP-választás – Megkezdődött a voksolás az amerikai kontinensen

Megkezdődött az amerikai földrész magyar külképviseletein az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választása helyi idő szerint szombat reggel: összesen csaknem ötszázan voksolhatnak Amerikában.

Az EP-választáson az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton lehet szavazni Magyarország külképviseletein, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. A külképviseleteken azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint május 17-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

Az első szavazóhelyiségek Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), és Argentínában (Buenos Aires) nyíltak meg, helyi idő szerint reggel 6-kor, közép-európai idő szerint pedig 11-kor. Brazíliavárosban hatan, Sao Paulóban heten, Buenos Airesben tizenöten szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Egy órával később, közép-európai idő szerint délben nyílik a szavazókör a kanadai Ottawában és Torontóban, az egyesült államokbeli Washingtonban és New Yorkban, Kuba fővárosában, Havannában és Chilében (Santiago de Chile). További egy óra múlva nyílik a szavazóhelyiség Mexikóvárosban.

A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul (az ottani főkonzulátuson a keleti partinál három órával később kezdődik és ér véget a szavazás).

Amerikában a legtöbben, 216-an New Yorkban szavazhatnak, Washingtonban 71-en, Los Angelesben 55-en szerepelnek a névjegyzékben. Torontóban 88-an, Ottawában 19-en, Havannában öten, Mexikóvárosban ugyancsak öten, Santiago de Chilében 10-en jelentkeztek be szavazni.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet és a budapesti Külügyminisztérium munkatársai a külképviseleti választási iroda (KÜVI) tagjai. Az iroda vezetője a Külügyminisztériumból érkezik. Több képviseleten jelen lesznek magyar politikai pártok megfigyelői is.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top