Close

Ukrán válság – Kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak a konfliktus békés rendezését szorgalmazzák

Aggodalmukat fejezték ki az Ukrajnában kialakult helyzet miatt kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak, amelyek a csütörtökön Ungváron közzétett nyilatkozatukban azt is hangsúlyozták, hogy nem tartják szerencsésnek nagyobb mértékű behívások elindítását a hadseregbe az elnökválasztás előestéjén.

„Meggyőződésünk, hogy a kialakult konfliktusos helyzet erővel történő rendezése nem lehetséges. Az ország vezetőinek meg kell találniuk azokat a kompromisszumos megoldásokat, amely az állam és a régiók számára egyaránt elfogadhatóak, mert tartós társadalmi békét csak ez eredményezhet. A kizárólagosság szellemét a keresztényi elfogadás szellemének kell felváltania. E nélkül az országban nem lehet béke, nem lehet felemelkedés” – áll az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatban.

A Kárpátaljai Református Egyház, a Kárpátaljai Római Katolikus Egyház, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerülete, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és más magyar szervezetek rendkívül fontosnak tartják, hogy a vasárnap esedékes ukrán elnökválasztás legitim módon, nyugodt légkörben menjen végbe.

„Ezért, bár tisztában vagyunk a hatályos törvényekkel, nem tartjuk szerencsésnek a nagyobb mértékű behívások elindítását épp a választások előestéjén, hiszen ez épp azt a társadalmi bizalmat rendítheti meg, ami az eredményes elnökválasztás és a válsághelyzetből való kilábalás előfeltétele” – emlékeztetnek az aláírók.

A kárpátaljai magyar szervezetek és történelmi egyházak kiemelték: bár az ország egyes részein háborús helyzet van, Ukrajna senkivel nem áll háborúban. Leszögezték, az ország jelenlegi vezetőinek a felelőssége, hogy a helyzetnek megfelelő döntéseket hozzanak, olyanokat, amelyek nem veszélyeztetik a közösségek, a családok mindennapi életét.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top